Boyun Fıtığı Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

5/5 - (38 votes)

Boyun fıtığı nedir, tedavi yöntemleri nelerdir sorusu bu rahatsızlıktan mustarip olan birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Omurga beden içerisinde; dikey yönlerde etki yapmakta olan beden ağırlığı ile dış kuvvetlere karşı koymanın yanı sıra hareket fonksiyonlarını yürütmekle görevli parçadır. Bundan ötürü sabit kalmak ve hareketli olmak gibi zıt özellikleri aynı anda olmaktadır.

Öne çıkan iki farklı zıt özellik omurgada bulunan bölümlü yapıyla beraber omurgaların arasında diskler aracılığıyla sağlanır.

Diskler dikey yönlerde hem yana eğilme hem dönme anlarında uygulanan kuvvetleri içine hapsederler. İnsanların iki ayak üzerinde durması da disklerin üst kısmına yansıyan kuvvetlerin artmasına neden olur. Yük emme yeteneklerinin yanı sıra dayanıklılıklarında azalma gözlenir ve fıtıklaşmalar oluşur.

Boyun kısımlarında oluşan fazla ağırlıkların taşınmamasına rağmen hareketli bir yapıda olmasından dolayı bozulması ve disk fıtıklarının görülme riskleri artış gösterir. Boyun bölgelerinde her omur, cisimlerin hizasında meydana gelen sinirlerde kola ve sırta yayılmasının ardından bu bölgelerin duyu ve hareketlerinin sağlanmasına yardımcı olur.

Omurgaların ara kısımlarında yer alan disk dokularının jelatin kıvamlarında oluşan iç kısımların daha kuvvetli bir bağ dokusunda meydana gelen dış kısmı yırtabilir ve omurilik ile sinirlere karşı bası yapmasının ardından boyun fıtığı meydana gelir. Peki, boyun fıtığı neden olur?

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı her yaş grubunda meydana gelebilirken en sık 30 ila 40’lı yaşlar arasında meydana gelmektedir. Boyun fıtığı belirtileri gözlendiği zamanlarda en kısa sürede doktor kontrolünde olmak, sorunlara karşı erken teşhisle tedavi yöntemlerine başlanmasına yardımcı olur.

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Boyun fıtığı neden olur sorusunun birçok farklı yanıtı öne çıkmaktadır. Fıtık sorunları genel olarak 30 ila 40’lı yaşlar arasında gözlenirken bedenini çok fazla kullanan kişilerde gözlenir. Nedenler incelenecek olduğu zaman;

  • Ağır yüklerin kaldırılması
  • Ters hareketler yapmak
  • İtme hareketlerinin sık yapılması bağ dokularında yırtılma
  • Trafik kazaları
  • Cep telefonu ya da bilgisayarın çok uzun süre kullanılıyor olması
  • Yüksekten düşme gibi birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı belirtileri nelerdir akıllarında acaba boyun fıtığı mı oluştu düşüncesinin belirdiği birçok kişinin araştırmaları arasında yer alır. Genel olarak belirtiler incelenecek olduğu zaman;

  • Boyun ağrıları daha çok başın arka kısımlarından başlayarak şakaklara doğru ilerleme gösterebilir. Şiddetli geçmese bile kola doğru yayılım gösterebilir.
  • Sırt, kol ve omuz kısımlarında gözlenen ağrılar
  • Kol ile parmaklarda oluşan uyuşmalardan karıncalanmalar
  • Duyularda oluşan kayıp
  • Elektriklenme
  • Kol ile el kaslarında gözlenen güç kayıpları
  • Reflekslerde zayıflama gözlenmesi
  • Kol kısımlarında incelme sorunları meydana gelebilir.
Boyun Fıtığı Belirtileri
Boyun Fıtığı Belirtileri

Çok nadir bir şekilde fıtıklaşmış olan diskler omurilik kısımlarına baskı yapması ardından bacaklarda da sorunlar gözlenmesine neden olabilir. Ayak kısımlarında uyuşmalardan idrar ile gaita kaçırma sorunu az da olsa gözlenebilir.

Sinir kök kısımlarına ya da omur ilik dokularına bası meydana geldiği zaman o bölgelerde ödemler gözlenebilir. Ödem ya da bası sorunları artış gösterdiği zaman rahatsızlıklar da kısır döngü içerisine girer.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?

Boyun fıtığı baş ağrısı yapar mı ya da boyun fıtığı ağrısı nereye vurur gibi birçok soru büyük bir merak noktasıdır. Genel anlamda boyun fıtığı gözlenen kişilerde oluşan ağrılar;

  • Boyun ağrıları
  • Baş ve şakak ağrıları
  • Kol ve bölgelerinde gözlenen ağrılar
  • Nadiren de olsa bacak ve ayaklarda oluşan ağrılar olarak gözlenebilir.

Boyun Fıtığı Patlaması

Boyun fıtığı patlaması; boyun kısımlarına yer alan omurgaların arasında tampon görevi görmekte olan jel benzeri bir sıvının disklerdeki yapının bozulmasının sonucunda gözlenir. Disk yapıları bozulmaya başladığı zamanlarda içerisinde yer alan jel formunda olan çekirdek kısmı disk bölgelerinden çıkarak omurilik ve bölgelerdeki fıtık patlamaları ile patlamış boyun fıtıkları meydana gelmektedir.

Genel olarak boyunlarda yer alan C5 ve C6 ya da C6 ya da CY omurları arasında oluşan fıtık patlamalarının sonucunda patlamış boyun fıtıklarının olmasına neden olur. Boyun fıtıklarının patlamasının sonucunda disk materyallerinin omurilik ile çevrelerinde sinir köklerine temas etme durumunda şiddet kazanmaktadır.

İlerlemiş Boyun Fıtığı Belirtileri

İlerlemiş boyun fıtığı belirtileri genel anlamda incelenecek olduğu zaman bu belirtiler;

  • Refleks durumlarında azalma
  • Kol ile el kaslarında güç kayıplarının yaşanması
  • Elektriklenme
  • Duyularda kayıp
  • El becerilerinde normale oranla azalma
  • Sırt, kol ve omuz kısımlarında oluşan ağrılar
  • Kol ile parmak kısımlarında uyuşma meydana gelmektedir.

İleri derecede boyun fıtığı belirtileri meydana geldiği zaman en kısa sürede doktora gitmek gerekmektedir.

Boyun Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

Boyun fıtığına hangi bölüm bakar ya da boyun fıtığı için hangi doktora gidilir sorusu da merak edilen bir diğer konu olarak öne çıkmaktadır. Bu sağlık sorunu ile yüz yüze olan kişilerin beyin ve sinir cerrahisi doktorlarına gidilmesi gerekir. Gerekli yönlendirmeler burada yapılmaktadır.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Boyun fıtığının belirtileri meydana geldiği zaman Boyun fıtığı tedavisi için tanı koyulması gerekir. Boyun fıtığı tanı ile teşhis süreçleri içerisinde ilk olarak klinik üzerinde muayene ve servikal MR çekilerek tanı koyulması gerekir.

Sonrasında grafi ve bilgisayarlı tomografi gerekli olmaktadır. Bir yandan da tanı için üst ekstremite EMG yapılması gerekir.

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri
Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığı tedavisi için doğru ve düzenli hareket edilmesi ilk sırada yer almaktadır. Ağrı kesiciler ile enflamur ilaç takviyeleri karşısında boyun ağrılarından bel ağrısına kadar birçok kas ağrısı üzerine başvurulacak hızlı çözüm yolları arasında yer alır.

Tedavilerin olumlu sonuç vermesi için düzenli olarak yapılan fizik tedavi terapileriyle beraber uygulanan egzersiz programları öne çıkmaktadır.

Fizik tedavi metodlarının yanı sıra bir yandan da manuel terapi yöntemleri bir arada tercih edilerek fıtıklaşmış olan disk üzerine bası uygulanarak diskin eski işlevlerine dönmesi sağlanır. Manuel terapi yönleri ile germe çekme yöntemleri de omurlar arasında yer alan disklerin esnemesine yardımcı olarak omurgaların daha rahat bir hal almasına olanak sunar.

Boyun Fıtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun fıtığı belirtisi meydana gelen kişilerin doktor kontrolünden geçmesinin ardından tedavi yöntemlerine başlanması gerekir. Hem ameliyat ile çözüm yolları sağlanabilirken hem de ameliyatsız olarak birden fazla tedavi yöntemi yer almaktadır.

Bu tedavi yöntemleri sırasında ameliyatsız olanlar tercih edilecekse hem manuel olarak hem de fizyoterapi yöntemlerine başvuru yapılmaktadır.

Günlük yaşamda her bir harekete dahi çok dikkat edilirken boyun fıtığı egzersizleri ya da boyun fıtığı ameliyatı gibi seçenekler sayesinde hastalıktan kısa sürede kurtulmak mümkün olabilir.

Boyun Fıtığına Ne İyi Gelir?

Boyun fıtığına ne iyi gelir sorusu birçok hastanın büyük bir merak noktasıdır. Genel anlamda doktor kontrolünde tedavi yöntemlerine devam etmek olmazsa olmazlar arasında yer alırken bir yandan istirahat etmek, stresten uzak kalmak, fizik tedavi ve ağrı kesici kullanmak etkili olabilir.

Tabi ki sadece bunlar da değil bir yandan da bitkisel tedavi yöntemlerinden yardım alırken Boyun fıtığı için yastık gibi alternatiflerden de destekler alınabilir. Özel olarak üretimleri yapılan bu yastıklar bölgesel olarak rahatlamalar için en uygun ürünler arasında yer alır.

Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi

Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi sırasında hem fizik tedavi hem de manuel terapi ön plana çıkar. Günümüzde birçok kişi bitkisel tedavi yöntemleri gibi tedavi yöntemlerine başvursalar bile bu alanda daha çok fizik tedavi tercih edilmektedir.

Fizik tedaviden alınan destekler ile fıtık olan bölgelere uygulanan bası sayesinde kişilerin sorunları belirli bir süre ardından düzelebilir. Bunların yanı sıra manuel tedavi yöntemlerinden de destek almak sürecin kısalması için oldukça etkili olmaktadır. Boyun fıtığı yastığı gibi birçok ürün kişilerin yaşam kalitelerinin biraz daha üst düzeylere çıkması için etki etmektedir.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer?

Boyun fıtığı baş döndürür mü ya da ağrılar nasıl geçer birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Boyun fıtıklarında ağrılar eğer ciddi düzeylere gelmediyse alınan ağrı kesiciler, evlerde yapılan hafif egzersizler ve stresten uzak bir yaşamı seçmek ağrıların hafiflemesi için etkili olmaktadır.

Fakat artık fıtık düzeyleri ilerlemeye başladıysa da kişilerin doktor kontrolünde ameliyatlı tedavi yöntemi ya da fizik tedavi ve manuel tedavi yöntemlerinden en uygun olanı alması gerekir. Aksi halde kişilerin sağlık sorunları daha da ileri gidebilecek olmasından dolayı kişiler istedikleri yaşam kalitelerini yakalamak konusunda sorunlar yaşayabilirler.

Boyun Fıtığı Egzersizleri

Boyun fıtığı egzersizleri ve boyun fıtığı hareketleri böylesine büyük bir sağlık sorunu ile yüz yüze olan kişilerin doktor kontrolünde almaları gerekir. Genel olarak birçok hastaya aynı hareketler uygulanıyor olsa bile en ufak yanlış bir harekette farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden kişilerin rast gele kulaktan dolma bilgiler ile bu egzersizleri uygulamaması gerekir.

Kişilerin boyun fıtıklarının ilerleme düzeylerine göre egzersizler belirlenmesi gerekir. Bu yüzden de kişilerin çok dikkatli olması gerekir. Aksi halde sağlık sorunları daha da ileri düzeylere kadar gidebilir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun fıtığı ameliyatı olanların yorumları incelenecek olduğu zaman genel anlamda iki farklı kategoride incelenmektedir. Mikro cerrahi kullanılarak yapılan ameliyatlar artık yapılan fizik tedavilere yanıt vermeyen, kollarda güç kaybı gibi sorunlara neden olan durumlarda omurilik ile sinir kökü bası saptanan hastalara uygulanmaktadır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı
Boyun Fıtığı Ameliyatı

Boyun fıtığı ameliyatının büyük bir kısmı başarılı geçerek hastaların sağlıklarına kısa sürede kavuşmasına neden olur. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlar ciddi bir işlem olmasından dolayı alanında uzman doktorların çok dikkatli olması gerekir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığı ameliyatı genel anestezi altına hastalar alındıktan sonra yapılır. Bu işlemlerin ardından daha çok boyunların sağ ön kısımlarından ameliyatlar uygulanır. Ortalama olarak 3 ila 4 cm arasında bir cilt kesisi yapılarak boyun kasları arasında yer alan şah damarı görülene kadar ilerleme devam edilir.

Omurgalara ulaşmak adına özel aletlerden yardım alınarak şah damarı dış tarafa, yemek ve soluk boruları da iç kısma alınarak boyun omurgasının ön kısmına ulaşım sağlanır.

Ameliyat işlemi uygulanacak olan omurların arasını bulmak için ameliyat sırasında işaretli olan röntgen filmlerinin çekilmesi sağlanır. Ardından da fıtık olan bölgeler belirlenir. Ameliyatın bu kısmına gelindiği zamanlarda mikroskop tercih edilerek sinirler ile omuriliği sıkıştıran fıtık parçalarının alınmış olduğu mikrodiskektomi işlemleri uygulanır.

Boyun fıtık ameliyatları sırasında bel fıtığı ameliyatlarından daha farklı olarak her iki kemik arasında yer alan disk dokuları tamamen boşaltılacak olmasından dolayı disk dokularının yerine komşu olan iki omuru sabitlemek için protezler ya da kemik koyulması sağlanır. Ardından da son bir kez daha röntgen ile ameliyat mesafelerinin kontrol edilmesi sağlanır.

Kanama için kontrollerin yapılmasının hemen ardından kesi yeri dikiş alınmasına gerek kalmayacak şekilde kapatılarak ameliyat bitmesi sağlanır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri

Boyun fıtığı ağrısına ne iyi gelir kadar riskleri de büyük bir önem taşımaktadır. Omuriliğin ve bölgede yer alan sinirlerin üst kısımlarında olan baskıların ortadan kaldırılma disiplinlerine dayanmaktadır. Klasik olan yöntemler ile meydana gelen ameliyatlar sırasında büyük kesiler meydana gelebileceği gibi sinir hasarı oluşma riskleri fazla olmaktadır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Fiyatları

Boyun fıtığı belirtiler meydana geldikten sonra Boyun fıtığı nasıl geçer diye dert edenler hastanelerde ücretlerin ne kadar olduğunu da merak etmektedir. SGK özel hastanelerde fiyatlar ortalama olarak 1500 ila 3 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Devlet hastanelerinde tamamen ücretsiz olarak uygulanmaktadır.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Fiyatları
Boyun Fıtığı Ameliyatı Fiyatları

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun fıtığından kurtuldum diyebilmek için ameliyat ardından dikkat edilmesi gerekenlerin gözler önüne alınarak da hareket edilmesi gerekir. Bu dikkat edilmesi gerekenler;

  1. Ameliyatın ardından hastalar en erken olarak ameliyat oldukları gün yatakta dinlenmeye devam etmeleri gerekir.
  2. Yataktan kalkma ya da geri yatma gibi anlarda hareketlerin nasıl yapılacağı doktor kontrolünde olmalıdır ve önerilere dikkat edilerek uygulanmalıdır.
  3. Yatak ve yastık seçimleri sırasında ortopedik olmasına özen göstermek gerekir.
  4. Ameliyat olmanın ardından ikinci haftadan itibaren oturma pozisyonlarına geçilebilir. Sert zeminler seçilebilecek olduğu gibi alçak ya da yumuşak olan zeminlerde oturmamaya özen göstermek gerekir.
  5. Klozet tarzında olan tuvaletler tercih edilmelidir.
  6. Ameliyat ardından rahatlıkla duş alınabilir.
  7. Alkol, sigara ya da uyuşturucu gibi zararlı olan maddelerden uzak durmak gerekir.
  8. İdeal kilonun dışına çıkılmaması gerekir. ameliyatın ardından bir hafta sonraki süreçlerde yürüme mesafeleri yavaş yavaş artırılmalıdır.
  9. Ameliyatın ardından bir haftalık süreçte cinsellik meydana gelmemelidir.
  10. Doktor tarafından önerilen ilaçların kullanımlarının aksatılmaması gerekir.

Boyun Fıtığı Hakkında Sorulan Sorular

Boyun Fıtığı Baş Ağrısı Yapar Mı?

Boyun fıtığı meydana geldiği zaman ilk belirtiler arasında baş ağrıları gözlenmektedir. Özellikle baş ve şakak kısımlarında oluşan ağrılar ile kendisini belli eder.

Boyun Fıtığı Kol Ağrısı Yapar Mı?

Boyun fıtığı ilerleyen dönemlerde kol ağrısı, kollarda hissizlik ya da uyuşma gibi sorunlara neden olabilir.

Boyun Fıtığı Kulak Ağrısı Yapar Mı?

Boyun fıtığı kulak ağrısı çok nadir kişilerde olmasına neden olmaktadır. Fakat artık ilerleyen seviyelere geçtiyse kulak ağrısı yapmaktadır.

Boyun Fıtığı Yüzde Uyuşma Yapar Mı?

Boyun fıtıkları ilk başlangıçları sırasında yüzlerde pek bir etki bırakmasa bile artık ilerleyen boyun fıtıklarında yüzde uyuşma gözlenebilir.

Boyun Fıtığı Sırt Ağrısı Yapar Mı?

Boyun fıtığının en belirgin belirtilerinden bir tanesi de sırt kısımlarında yaptığı ağrı olarak bilinmektedir.

Boyun Fıtığı Kalbe Baskı Yapar Mı?

Boyun fıtığı bazı kişilerde kalbe etki ettiği biliniyor olsa bile birçok kişide kalp gibi sağlık sorunlarına neden olmamaktadır.

Boyun Fıtığı Ağrısı Göğse Vurur Mu?

Boyun fıtığı ilerlediği zamanlarda çok şiddetli olmasa da göğüs kısımlarında hafif ağrılara neden olabilir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Boyun fıtığı ameliyatları kişinin yaşadıkları ciddiyet oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak ameliyat süresi 30 dakika ila 4 saat arasında değişiklik göstermektedir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Ölüm Riski Var Mı?

Boyun fıtığı ameliyatının da her ameliyat gibi riskleri vardır. Bugüne kadar boyun fıtığı ameliyatları daha önce hiç ölümle sonuçlanmamıştır.

Yorum yapın