Eczane Çalışma Saatleri

Bu İçeriğe Oy Ver post

Eczane çalışma saatleri nasıl? Eczaneler, ilaçların satıldığı yerlerdir. Her ne kadar nöbet sistemleri olsa da belirli saatler arasında çalışmaktadır. Bu nedenle başta hastalar olmak üzere, birçok kişi tarafından açılış ve kapanış saatleri, hafta sonu çalışıp çalışmadıkları ve daha pek çok konu düşünülmektedir.

Hayati bir önem taşıyan eczaneler, bilindiği üzere Milli ve Dini bayramlar süresince kapalı olur. Ancak her şehirde nöbetçi olanlar da vardır. Bunun bilgisine yaşadığınız şehirdeki bir eczaneden ulaşmanız mümkündür.

Eczaneler Kaçta Açılıyor?

Eczaneler hakkında vatandaşların bilmediği ancak merak ettiği birçok konu vardır. Bunların başında yemek molaları olup olmadığıdır. Bilindiği üzere kurumlarda ve firmalarda bu mola verilmektedir. Bu zaman aralığında personel yemek yemekte, dinlenmektedir.

Ancak eczanelerin bu tür araları yer almamaktadır. Dolayısıyla öğle arası olsa da hizmet sunmaya devam etmektedir. Bu nedenle ilaç almak istiyorsanız, eczane çalışma saatleri arasında istediğiniz zaman giderek ilaç almanız mümkündür.

Bunun yanı sıra eczanelerin saat kaçta açıldıkları da birçok kişi tarafından sorulan konular arasındadır. Zira çoğu kişi hastaneye sabah gitmişse, ilacını da dönerken pratik şekilde alabilmek ister. Bu nedenle eczaneler kaçta açılıyor sorusu da düşünülmektedir.

Bu bakımdan bu kurumlar, 09:00’da açılmaktadır. Dolayısıyla bu saat geldiğinde ilaçlarınızı sorunsuz bir şekilde almanız mümkündür.

Eczaneler Kaçta Kapanıyor?

Eczanelerin bir açılış saati olduğu gibi kapandıkları bir zaman aralığı da vardır. Dolayısıyla bunu da bilmek gerekir. Eğer ilacınızı sabah alamayacaksanız ve geç vakitlere kalacaksa eczaneler kaçta kapanıyor sorusunu da bilmeniz gerekir.

Böylece günü buna göre düzenleyerek, ilacınızı geç olmadan, kurumlar kapanmadan alma olanağınız vardır. Bu bakımdan kurumlar, 19:00’a kadar aktif olarak çalışır. Ancak dikkatli olunması şarttır. Zira bazı eczanelerde zaman bakımından farklılıklar meydana gelebilir.

Bu açıdan 18:00 olduğunda kapanan kurumlar da yer almaktadır. Dolayısıyla saat gece 18:00 civarında tüm işlemlerinizi tamamlamış olmanız tavsiye edilir. Aksi durumda sorunlar yaşanması olasıdır.

Eczane Çalışma Saatleri Nasıl?
Eczane Çalışma Saatleri Nasıl?

Eczane Çalışma Saatleri Nasıl?

Eczane çalışma saatleri nasıl? Her ilacın temin edilebildiği adresler olan eczaneler, nöbetçi olanların dışında belirli bir çalışma saatine sahiptir. Dolayısıyla bir ilaç almanız gerekiyorsa, ilk olarak söz konusu saatler bilinmelidir.

Unutulmaması gereken çalışma saatlerinin belirli değil her eczane için geçerli olduğudur. Eğer çalışma saati geçmişse eczane kapanacaktır. Bu nedenle nöbetçi olanı araştırmanız gerekir. Bununla zaman kaybetmek istemiyorsanız, saatler oldukça önemlidir.

Bu bakımdan söz konusu işletmeler 09:00 ile 18:00/19:00 arasında çalışmaktadır. Ancak son saate geçirmemeniz önerilir. İlaç almanız gerekiyorsa, günlük planınızı buna göre ayarlamanız mümkündür.

Eczaneler Hafta Sonu Çalışıyor Mu?

Sağlık her zaman önemlidir. Bu nedenle hastanelerde acil servisleri 7/24 hizmet vermektedir. Bu sadece hastaneler için değil, eczaneler için de geçerlidir. Zira her ne kadar gün içinde ilacı almak gerekli olsa da bazı durumlarda gece ilaç satın almak gereken durumlar oluşabilir.

Bu özellikle hastanenin acil bölümüne gidilmesi ve bir reçete alınması durumunda geçerlidir. Eczaneler kaça kadar açık sorusu kadar hafta sonu çalışıp çalışmadıkları da önemlidir. Bilindiği üzere eczaneler Ramazan ve Kurban Bayramında çalışmamaktadır. 1 Ocak, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim, 30 Ağustos, 15 Temmuz gibi resmi tatillerde de hizmet vermemektedir.

Arefe günlerinde ise yarım gün açıktır. Hafta sonlarında ise yalnızca Cumartesileri hizmet sunmaktadır. Pazar günleri de kapalıdır. Ancak Pazar günü ilaç almanız gerekiyorsa, nöbetçi eczaneye gitmeniz mümkündür.

Eczane Çalışma Saatlerini Kim Denetler?

Eczanelerin çalışma saatleri insanlarda büyük bir soru işareti oluşturur. Sadece ne zaman açılıp ne zaman kapandıkları değil, bunu denetleyenler de merak edilmektedir. Eczane çalışma saatlerini kim denetler, bu nedenle birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır.

Bu bakımdan Eczacılık mevzuatı çerçevesinde, Eczacı odası tarafından mesai saatleri tespit edilmektedir. Bunlara uymak, her eczane için zorunludur. Bu nedenle çalışma saatleri ilaç almak için asla aksatılmamasıdır.

Mesai süreleri ile alakalı problemlerin olmaması için düzenlemeler de yine eczacı odaları tarafından gerçekleştirilmektedir. Vatandaşlar da zaman ile alakalı sorun yaşamamak için yakından kontrol etmelidir.

Bu sayede ilaç almanız gerekiyorsa zamana ve güne takılmadan, problemsiz bir şekilde ilacınızı en yakın eczaneden temin etmeniz mümkündür.

Eczanedeki Nöbet Uygulamasını Hangi Kurum Düzenler?

Nöbetçi eczaneleri bilmek, en az eczane çalışma saatleri kadar önemli bir konudur. Zira her ne kadar dikkat edilse de bazen zamanında ilaçlar alınamayabilir. Ayrıca gece acile gidilmişse, burada bir ilaç reçete edilmesi olasıdır. Bunu da hemen alabilmek için bir eczaneye gitmek gerekir.

Bu nedenle nöbetçi eczane büyük bir önem taşır. Böylece saat kaç olursa olsun ilaç temin etmeniz mümkündür. Bu işletmeler, eczaneler odasına bağlı ve resmi bir nöbet listesine göre, ilgili bölgesinde hizmet vermektedir. Hangisinin nöbetçi olduğu sürekli değişebileceği için düzenli kontrol edilmelidir.

Nöbetçi eczaneler, halk sağlığı için mesai saati haricinde, acil durumlarda ilaç gereksinimlerinin karşılanması için hazırlanmıştır. Normal koşullarda bunlar, ayda bir kere nöbet döngüsüne sahiptir. Eczanedeki nöbet uygulamasını hangi kurum düzenler de bu çerçevede merak edilebilir. Bu bakımdan eczacı odası ya da temsilcisi tarafından,

  1. Eczanenin bulunduğu yerin özellikleri,
  2. Mevcut eczane kapasitesi,
  3. Eczane çalışma saatleri,
  4. Nöbet tutulup tutulmayacağı,
  5. Nöbet tutulacaksa günler ve çalışma saatleri,

İncelenir. Böylece kaç tane eczanenin nöbetçi olarak vatandaşlara hizmet vereceği belirlenir. O gün hangi eczanenin nöbetçi kaldığı değişebilir. Bu nedenle düzenli olarak incelemek en büyük şarttır. Bu bakımdan tek kaynak internet değildir.

Eczaneler kapalı olsa da işletmenin girişine, görülebilecek bir şekilde o gün hangi eczanenin nöbetçi olduğunu asmaktadır. Dolayısıyla en yakın eczane kapalı olsa da buraya gidebilir, ardından bu bilgiyi rahat bir şekilde elde edebilirsiniz.

Eczane Denetiminde Nelere Bakılır?

Eczaneler denetlenir mi? Her ne kadar birçok kişi tarafından bilinmese de eczanelerin denetimleri gerçekleştirilmektedir. Eczane denetiminde nelere bakılır oldukça geniş bir konu olup temel olarak şu gibi hususlar yer alır;

  1. Aydınlatma, internet, su ve telefon gibi olanaklardan yararlanıp yararlanmadığı
  2. Eczane ortamının rutubetsiz, havadar ve aydınlık olup olmadığı
  3. Çalışanların beyaz önlük giyip giymediği
  4. Beyaz önlüğün göğüs cebi üzerinde meslek, isim-soyisim bilgilerinin olup olmadığı
  5. Eğer önceden bir eksik belirlenmişse, bunun çözülüp çözülmediği
  6. Nem ve sıcaklığın uygun olup olmadığı
  7. Nem ve sıcaklık hakkında kayıtların düzenli tutulup tutulmadığı
  8. Yaygın söndürücünün kontrol edilip edilmediği
  9. Eczanede mevcuri olarak bulunması gereken tıbbi malzeme ve ilaçların olup olmadığı
  10. Farmakope olup olmadığı
  11. Lavaboda şehir suyu olup olmadığı

Eczane denetiminde nelere bakılır sadece bu konuları kapsamamaktadır. Dolayısıyla oldukça detaylı incelemeler yapılır. Eğer ilaç almanız gerekiyorsa, size en yakın eczaneden eczane çalışma saatleri içinde temin etmeniz mümkündür. Ancak bu saatler geçerse nöbetçi eczaneye aynı şekilde gidebilirsiniz. İlgili ilaç bulunmuyorsa, ilaç deposundan kısa sürede temin etme olanağı da yer almaktadır.

  • Eczaneler Kaça Kadar Açık?

    Eczaneler ülkemiz genelinde 09:00 saatinde açılıp 19:00 saatinde kapanmaktadır.

  • Eczaneler Kaçta Kapanır 2022

    Eczaneler 09:00 saatinde açılmasıyla birlikte mesaileri 19:00 saatine kadar devam etmektedir.

Yorum yapın