Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur? Haciz ve Hapis Var mı?

Bu İçeriğe Oy Ver post

Kredi borcu ödenmemesi halinde, asıl borçlu kadar kefile de bir telaş geldiği ve kredi borcu ödenmezse kefile ne olur? Sorusuna cevap arandığı muhakkaktır. Çünkü borca kefil olanların haciz veya hapis gibi durumlarla karşılaştığını, çevremizde sıklıkla duymuşuzdur.

Borçlunun bankaya olan kredi borcunu ödememesi halinde ne olacağı hakkındaki sürecin nasıl işlediğini, kefile hapis veya haciz gibi şeylerin olup olmayacağını detayları ile ele almaya çalıştık.

Banka Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Böylesine önemli bir konunun daha net anlaşılması için, öncelikle asıl borçlunun bu süreçteki konumundan da kısaca bahsetmek faydalı olur. Asıl borçlu için süreç, aşağıdaki gibi işler.

Banka taksit gecikmeye başladığında borçluyu arayarak ödemesi konusunda telkinlerde bulunur ve kredi notu düşmesi veya kara liste gibi sorunlardan bahsederek, yumuşak uyarılarda bulunur. Fazla uzatmadan söylemek gerekirse en son ödenen taksit dikkate alınarak, ödenmesi gereken taksitin 90 gün ödenmemesi halinde, alacaklı üzerinde yasal süreç başlar.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur

Bu süreçte bankanın eve haciz göndermesi, maaşa haciz koyması gibi hakları doğar. Bir yandan da borcun yapılandırılması söz konusu olur. Borçlu kredi borcu yapılandırması için yanaşmazsa ve banka alacağınız haciz yolu ile tahsil edemezse, radarını kefile çevirecektir.

Kefil için sürecin başlangıcı burası olup, yukarıda yazılan yöntemlerin tamamı kefil için de geçerli olur. Detaylarla devam ederek, kefili ilgilendiren yerleri biraz daha aydınlatalım.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur? Haciz Gelir mi?

Günümüz yasaları gereği asıl borçlu veya kefilin evine haciz gelmesi mümkün olsa da, çok kolay bir durum değildir. Haciz gelse bile, öncelikle evde ihtiyaç fazlası eşya olup olmadığına bakılır. Hiçbir alacaklı evinizde ihtiyaç gereği kullanmakta olduğunuz buzdolabını, koltuk takımını veya çamaşır makinesini haczedemez.

Üzerinizde mal varlığı varsa bunların haczedilmesi durumu da söz konusudur. Yoksa da diğer yandan SGK’lı çalışan kişilerin maaşlarına haciz konulabilir. Maaşınızın en fazla dörtte birlik kısmına haciz konulur. Yani 4.000 TL maaş alıyorsanız, ancak aylık 1.000 TL’si banka tarafından haczedilebilir. Eğer ki maaşınıza daha önce başka borçtan haciz varsa, ikinci bir haciz olması söz konusu değildir.

Önemli Not: SGK güvencesi ile maaş almayan kişilere dolayısıyla maaş haczi mümkün olmasa da, sigortalı bir işe girdiğinizde mutlaka hakkınızda dava açılan icra mahkemesinin kalemine giderek yeni bir işe başladığınızı beyan etmeniz gerekir. Aksi halde ortalama 10 gün hapis cezasına çarptırılabilirsiniz.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur

Kredi Borcu Ödenmediğinde Kefile Hapis Cezası Olur mu?

Asıl merak edilen sorulardan biri de hapis cezasının olup olmayacağıdır. Şayet bazı şartları sağlıyorsanız, hapse cezası alabilir ve cezaevine girebilirsiniz.

Bankanın sizden de alacağını hiçbir şekilde alamaması halinde, avukat sizden borcunuzu ödeyeceğinize dair taahhüt vermenizi ister. Bunu genellikle “gelin yardımcı olalım kredi notu problemi yaşamayın veya kara listeye girerseniz, bir daha kredi çekmeniz zorlaşabilir” şeklinde telkinler ile sizden taahhüt sözleşmesi yapmanızı isteyecektir.

Taahhüt verilmesi durumunda, borçlunun önünde iki seçenek vardır. Ya borcun tamamını taahhütte yer alan taksitler şeklinde ödemek ya da ödeyemeyerek cezaevinde yatmaktır. Taahhüt vermezseniz ve SGK’lı bir işe girdiğinizde bildirirseniz, hapis cezası yoktur.

Taahhüt borcunuzu artık kesin ödeyeceğinize dair yazılı söz vermenizdir. İcra dairesinde sözleşmeyi imzalayarak borcun taksitlerini aksatmadan ödemeniz gerekir. Bu yüzden mutlaka sözleşme detaylarını dikkatli okuyarak, borcun taksitlerinin ne kadar olduğu ve nasıl ödeneceğini öğrenerek imza atın.

Taahhüt Nedir? Taahhüdü İhlal ve Cezası Nedir?

Taahhüt; Borçlunun alacaklıya icra dairesi yetkisi huzurunda, borcunu sözleşmede yazan taksit ve şartlarda düzenli olarak ödeyeceğini, taksitlerin aksatılması halinde borcun tamamını ödemeyi ve ödeyemezse hapis cezası almayı kabul etmesidir.

Taahhüdü ihlal suçu ise, verilen bu taahhüdün borçlar tekrar aksatılarak yerine getirilmemesidir. Bu suçun cezası 10 ile 90 gün arasında hapis cezası olsa da, icra mahkemeleri genellikle 90 gün ceza vermektedir.

Bu cezayı alan kişiler, kapalı cezaevinde yatmadan doğrudan açık cezaevine gönderilir. Cezaevindeyken borç ödenirse, banka avukatının borcun ödendiği icra mahkemesine bildirmesinin ardından aynı gün veya en geç ertesi gün, borçlu cezaevinden çıkar.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Ne Olur

Borç ödenmeden avukatla borçlu veya yakınlarının anlaşmaya varması ve ricacı olması durumunda avukat inisiyatif alıp güvenirse, anlaşmaya varıldığı bildirilerek yine tahliye söz konusu olur.

Taahhüt ihlali nedeniyle hapis cezaları sadece banka borçları için değil normal tüm borçlar için de geçerlidir. Yani bir beyaz eşya mağazasına veya herhangi bir borcunuzdan dolayı şahıslara vereceğiniz taahhütler için de aynı yollar izlenir. Bu nedenle mümkün olduğunca taahhüt vermemeye özen göstermeli, kredi veya diğer borçları böyle bir riske girmeden ödemeye çalışmalısınız.

Taahhüt süreci ve tüm bu anlatılanlar, asıl kredi borcu ve kefil olan kişiler için aynı şekilde geçerlidir.

Yorum yapın