İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? sorusu halk arasında son yılların en tartışmalı konularından biridir. Günümüzde birçok birey iş sahibi olabilmektedir. Ülkemizde yer alan iş olanakları turizmden sanata kadar birçok konuda genişlik gösterebilmektedir. Devlet kadrosunda yer almayan ve sigortalı olarak bu alanlardan yararlanan bireyler kendi geçimlerini bu şekilde sağlayabilmektedir.
Bazı dönemler yaşanan sorunlardan dolayı çoğu iş imkanı istenilen geliri sağlamamakta veya kişilere bir iş seçeneği olarak sunulamamaktadır. Bu nedenle işleri yolunda gitmeyen kişiler mecburen sahip oldukları işten vazgeçmek durumunda kalmaktadır. Bu kişiler ise sigortalı işsiz kategorisinde yer almaktadır.
Sigortalı işsizlere devlet tarafından işsiz kaldıkları dönemlerde belli miktarda ödeme yapılmaktadır. Ancak bu ödemeyi alabilmek için kişinin sahip olması gereken bazı şartlar da bulunmaktadır. Bu şartlar sağlandığı takdirde gerekli başvurular sonucunda kişi İşsizlik Maaşı alabilecek biri haline gelebilmektedir.
İnsanlar işsiz kaldıkları zaman ne kadar ödemeye tâbi olacaklarını da merak etmektedirler. Bunun cevabını alabilmek için ise İşsizlik Maaşı Hesaplama seçeneğinden ne kadar ödeme alabileceklerini öğrenebilmektedirler. Öncelikle hesaplama yapabilmek için işsizlik maaşını alacağınız yılı belirtmeniz gerekmektedir. Daha sonra son 3 yıldaki prim gün sayınızı belirterek ikinci adımı tamamlamış olacaksınız. Son olarak ise en son çalıştığınız iş yerinden son 4 ayda aldığınız brüt maaşınızı ekleyerek ne kadar ödeme alabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bunu size bildiren kurumlar da olacaktır elbette ancak bazı internet sitelerinde de işsizlik maaşı hesaplayabileceğiniz seçenekler bulunmaktadır.
İşsizlik Maaşı Nedir? İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
Sigortalı çalışan kişiler bazı durumlardan dolayı işten ayrılmak zorunda kalabiliyor. Bu durumlar arasında çalıştığı sektörün batması veya turizmin gelişememesi gibi nedenler bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı işsiz kalan bireylere devlet belli bir miktar ödeme yaparak zor günlerde geçimlerini sağlamalarına yardımcı olmaktadır.
İşsiz kalan bireyler İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır sorusuna yanıt alabilmek için pek çok araştırma yapar veya bilgi alabilecekleri kurumlara giderler. İşsizlik maaşı devlet tarafından sigortalı işsizler için sunulan bir ödeme türüdür. Çalışmayan kişiler geçimlerini bu maaşı alarak sürdürebilirler. Ancak bu maaşı alabilmek için de kişinin belli şartlara sahip olması gerekmektedir. Başvuru yapan bireylerin durumu incelenir ve maaş alıp alamayacağı konusunda karar verilmektedir.
İşsizlik Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?
İşini kaybetmiş bireyler geçimlerini bir şekilde devam ettirmek zorundadır. Bu nedenle işsizlik maaşından faydalanmak isteyen bireyler bu maaşı alabilecekleri kuruma giderek başvuruda bulunmaktadır. İşsizlik maaşı alabilmek için istenilen şartlar sağlandığında kişi bu maaştan yararlanabilir ve zor günlerinde geçimini devam ettirebilir.
Sigortalı işsizler için devlet işsizlik maaşı avantajı sunmaktadır. İşsizlik Maaşı Alma Şartları bu maaşı almak isteyen kişilerin sahip olması gereken şartları kapsamaktadır. İstenilen durumları sağlayan bireyler işsizlik maaşı ödemesinden yararlanabilmektedir. Maaşın ödenmesi için gereken şartlar ise şunlardır:
- Kişi kendi isteği ve kusuru dışında işini kaybetmiş olmalı
- Son 3 yıl içerisinde minimum olarak 600 gün işsizlik sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir.
- Kişi işten ayrılmadan önceki son 120 gün belirli iş yerine hizmet etmiş olmalıdır.
Bu üç maddeyi sağlayan kişiler işsizlik maaşı başvurusunda bulunabilir ve işsiz kaldıkları dönemde bu ödemeden yararlanarak geçimlerini sürdürmeye devam edebilmektedir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İnsanlar bir durum için başvuru yaptıklarında başvurularının tamamlanabilmesi adına bazı evrakları toparlamalıdır. Bu evraklar başvurulan durumun hızlandırılması ve kabul edilmesi için gereken bir adımdır. İşsizlik maaşı başvurusunda bulunacak kişiler de bu ödemeden yararlanabilmek için başvuru sürecinde bazı evrakları ilgili kuruma teslim etmelidir.
İşsizlik Maaşı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar bu süreç içerisinde olan kişilerin ilgilendiği ve yapması gereken bir durumdur. İşsizlik maaşı her ne kadar sigortalı işsizlerin tümü için geçerli olsa da bu evraklar sayesinde kişinin ödemeden yararlanıp yararlanamayacağı belirlenmektedir. Kişilerin bu süreçte elde etmesi gereken evraklar ise şunlardır:
- Nüfus kağıdı
- İşten ayrıldığına dair bildirge
- İşsizlik maaşı dilekçesi
Bu evraklar ile kişiler İŞKUR’a elden başvuru yapabilmektedir. Ancak elden başvuru yerine online başvuru yapmak da mümkündür. Online başvuru için e-devlet sitesi üzerinden işsizlik maaşı ödemesinden faydalanma başvurusu yapılabilmektedir.
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?
İşlerini kaybeden bireyler işsizlik maaşı başvurusunda bulunarak zor günlerinde bu ödemeden yararlanırlar. Ancak bu ödeme kişinin ne kadar işsiz kaldığına göre yapılmaktadır. Bu nedenle sigortalı işsizlerin işlerinden ne kadar süre ayrı kaldıkları ilgili kurum tarafından araştırılarak buna göre ödeme yapılmaktadır.
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır sorusu kişinin ne kadar işsiz kaldığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Örneğin son 3 yılda işsizlik priminin yatırıldığı gün sayısı kişinin kaç ay bu ödemeden yararlanacağını belirlemektedir. 600 gün prim yatırılmış bir kişi 180 gün (6 ay) bu ödemeden yararlanabilirken 1080 gün prim yatırılmış kişi 300 gün (10 ay) bu ödemeden yararlanabilmektedir. Bu durum işsizlik maaşı ile ilgilenen kurum tarafından belirlenerek kişinin kaç ay işsizlik maaşından yararlanabileceği tespit edilebilmektedir.
İşsizlik Maaşını Kimler Alamaz?
İşsizlik maaşı sigortalı işsizlerin yararlanabileceği bir destek yöntemidir. Devlet sigortalı işsizlerin zor günlerde geçimlerini sağlayabilmesi için onlara bu ödemeyi sunmaktadır. Ancak her birey bu ödemeden yararlanamamaktadır.
İnsanlar geçimlerini devam ettirebilmek adına devletin onlara sunduğu işsizlik maaşı ödemesinden yararlanabilmektedir. Bunun öncesinde ise araştırmaları gereken soru İşsizlik Maaşını Kimler Alamaz soru olmalıdır. Çünkü her sigortalı işsiz bu avantajdan yararlanmamaktadır. Peki, işsizlik maaşından yararlanamayan kişiler kimdir?
- Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’na tabi çalışanlar ve memurlar
- Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tabi çalışanlar
- Yüksek Öğretim Kanunu’na, Yüksek Öğretim Personel Kanunu’na tabi çalışanlar
- Bağ-kurlular (işsizlik sigortası yerine esnaf ahilik sandığına bağlı olan kişiler)
- Hizmet amaçlı işlerde çalışmayan kişiler
- İşçi sendika ve konfederasyonları ile sendika başkanlıklarına seçilen kişiler
- Bir veya birden fazla işveren hizmetinde film, tiyatro, ses, gösteri, heykel, müzik, resim gibi işlerde uğraşanlardan hizmet akdi ile çalışmayanlar
- Yedek subay okulu öğrencileri ve askerlik hizmetini er veya erbaş olarak yapan kişiler
- Yüksek Öğretim veya meslek lisesinde staj gören öğrenciler
- Ceza infaz kurumlarında çalıştırılan hükümlüler
- Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde çalışan Türkiye Cumhuriyeti işçileri bu işsizlik maaşı ödemesinden yararlanamayan kişiler arasında yer almaktadır.
Bunun haricinde bulunan kişiler gerekli belgeleri ve evrakları tamamlayarak işsizlik maaşı ödemesinden yararlanabilir ve zor günlerde geçim sıkıntısı çekmekten kurtulabilir.
İşsizlik Maaşının Kesilmesine Neden Olan Durumlar
Bazı durumların sonucunda kişilerin faydalandığı işsizlik maaşı ödemesi geri alınabilmektedir. İşsizlik Maaşının Kesilmesine Neden Olan Durumlar bu süreci yaşayan kişilerin yakından ilgilendiği bir durumdur. Bu durumlardan bazıları ise şunlardır:
- Kişilerin son çalıştıkları iş yerine yakın ödeme yapan veya evlerine yakın bulunan iş yerlerinden gelen teklifleri haklı bir neden olmadan reddetmesi
- İşsizlik maaşından faydalanırken ek gelir elde eden kişiler ve sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alan bireyler
- Kurum tarafından yapılan çağrıları cevaplamayan ve istenilen belgeleri istenilen süre içerisinde teslim etmeyen bireylerin faydalandığı işsizlik maaşı ödemesi geri çekilmektedir.