Agi Nedir? Agi Nasıl Hesaplanır? 2022 Güncel Bilgiler

Bu İçeriğe Oy Ver post

Agi Nedir? açılım olarak Asgari Geçim İndirimi olarak geçmektedir. Özellikle çalışmaya başlayan kişilerin sık karşılaştığı kavramların başında gelmektedir.  Asgari Geçim İndirimi, çalışana yapılan net ücretin üzerine eklenen ödeme olmaktadır. Bunun yanı sıra Asgari Geçim İndirimi ücreti veren kişiler için işveren vergiden düşmektedir.

Asgari Geçim İndirimi alacak kişiler için önemli kriterler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra asgari ücretin her değişiminde Agi de değişmekte ve güncellenmektedir. Bu nedenle çalışan kişilerin Agi alırken inceleme yapması ve hesaplama yapması oldukça önemli olabilmektedir.

AGİ Nasıl Hesaplanır?

Agi çalışan kişiye verilen vergi indiriminin ücreti olarak düşünülmelidir. Agi alacak kişinin ücreti belirlenirken çok farklı değişkenler bulunabilmektedir. Bu nedenle Asgari Geçim İndirimi alacak kişi kendi özelinde hesaplama yapmaktadır.

Çalışan kişinin kendisi dahil bakmakla yükümlü olduğu kişilere göre Agi belirlenmekte ve yatırılmaktadır. Bunun yanı sıra çalışana verilecek olan Agi senelik olarak hesaplanmakta ve yatırılmaktadır. Agi’den faydalanmak için ise 16 yaşından büyük olmak gerekmektedir.

Asgari Geçim İndirimi almak için uygun olan çalışanları ilgilendiren önemli hususlar bulunmaktadır. Bu hususlarda geçen şartları sağlamayan çalışanlar söz konusu olan geçim indiriminden faydalanamamaktadır. Bu noktada şartları ve kapsamları inceleyerek kendiniz için gereken şartları ve hususları inceleyebilirsiniz. Yıl içinde yapılacak değişiklikler de Agi için etkili olabilmektedir.

Asgari Geçim İndirimi Hakkında Genel Bilgiler

Asgari geçim indirimi olarak bilinen Agi senede bir defa belirlenmektedir. Bu hesaplama sonucunda asgari ücrette meydana gelecek değişiklikler Agi’nin güncellenmesine sebep olmamaktadır. Asgari ücret üzerinden hesaplanan Asgari Geçim İndirimi aynı zamanda şartlara göre değişik ücretler olmaktadır. Bu noktada çalışan için kendisi haricinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere göre Agi değişebilmektedir. Yıl içinde kullanılabilecek olan ücretsiz izinler sonucunda çalışana Asgari Geçim İndirimi yatmamaktadır. Bunun öncelikli sebebi kişi ücretsiz izindeyken bir vergi ödemesi gerçekleşmemektedir. Bu nedenle vergi ödemesi gerçekleşmeyen durumlarda geçim indiriminden yararlanmak da söz konusu olmamaktadır. Ancak izinli olunan durumda çalışan gelir elde ediyorsa bu durumda Agi’den faydalanabilmektedir.

Asgari Geçim İndirimi hakkında en çok sorulan soruların başında ise iş değişim durumu gelmektedir. Bu noktada mevcut işinizden ayrıldığınız andan itibaren vergi kesileceği için Agi’den yararlanamazsınız. Yeni işinize başladığınız ay itibari ile Agi tekrar yatmaya başlayacaktır. Herhangi bir ücret almayan gerçek kişiler ile birlikte özel hizmetlerde çalışan şoförler Agi’den faydalanamamaktadır. Aynı zamanda normal şartlarda Agi’den yararlanabilecek kişi gelir vergisi tevkifatı yapmadıysa Agi’den yararlanamamaktadır. Bu noktada çalışan kişilerin süreci iyi takip etmesi oldukça önemli bir husus olmaktadır. Bu konuda bilgi almak için iş yerinizde yetkili kişiler ile de görüşebilirsiniz. Agi konusunda ise çalışan kişilerin hesaplama yapabilmesi mümkün olmaktadır. Siz de kendiniz için yatması gereken ücret konusunda hesaplama yapabilir ve buna göre hareket edebilirsiniz.

Agi Nedir, Nasıl Hesaplanır 2021

Agi Hesaplama

Çalışanlar için gelir indirimi konusunda en önemli konu hiç kuşkusuz hesaplama olmaktadır. Agi hesaplama yapılırken belirli kriter ve şartlara göre hesaplama yapılmaktadır. Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken aynı zamanda medeni durumu oldukça önemli olmaktadır. Evli olan kişiler için de Agi değişiklik gösterebilmektedir. Bu değişikliği sebebi ise çocuk sayısından dolayı olabilmektedir. Aynı zamanda çalışan kişi geçim indirimden faydalanırken eşinin çalışma durumu da önemli olmaktadır. Evli olup eşi çalışmayan kişiler ve eşi çalışan kişiler farklı miktarlarda Asgari Geçim İndirimi ödemesi almaktadır.

Yılın ilk zamanlarında belirlenen Asgari Geçim İndirimi senelik olarak belirlenmektedir. Bu noktada çalışana ödenecek geçim indirimi hesaplamaları yapılmaktadır. Senelik alınabilecek geçim indirimi, bir yıllık asgari ücretin %50 değerine uygulanacak %15 ile belirlenmektedir. Asgari Geçim İndirimi ücretleri bunun yanı sıra yıl içinde değişim gösterebilmektedir. Asgari Geçim İndirimi konusunda genel bilgilerin ardından daha detaylı hesaplamalar için hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz.

Asgari Geçim İndirimi Tutarları

Durum AGİ
Bekar 268,31 TL
Evli eşi çalışmayan 321,98 TL
Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 362,22 TL
Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 402,47 TL
Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 456,13 TL
Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 456,13 TL
Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 456,13 TL
Evli eşi çalışan 268,31 TL
Evli eşi çalışan 1 çocuklu 308,56 TL
Evli eşi çalışan 2 çocuklu 348,81 TL
Evli eşi çalışan 3 çocuklu 402,47 TL
Evli eşi çalışan 4 çocuklu 429,30 TL
Evli eşi çalışan 5 çocuklu 456,13 TL

Detaylı bilgiler için Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum yapın