Trendyol mağaza açma şartları neler? İnternetin insan hayatına girmesi ile beraber birçok yenilik de gerçekleşmeye başlamıştır. Bunlardan biri de ticaret üzerinedir. Günümüzde gelişen sistemler, insanlara alışverişlerini bile evden dışarı yapmadan gerçekleştirmelerine izin verir.
Bu durum oldukça avantajlı olduğu için e-ticaret sektörü her geçen gün gelişmekte ve ilerlemektedir. Eğer siz de bu dünyaya adım atmak istiyorsanız, iki farklı seçeneğiniz vardır. Bunlardan birincisi e-ticaret sitesi açma, ikincisi ise online pazaryerlerini kullanmadır.
Pazaryerleri, özellikle küçük ve orta büyüklükte olan işletmelere büyük avantajlar sunar. Zira müşteriler alımları pazaryerinin kalitesine bakarak alır. Böylece ürünlerinizin satması daha olasıdır. Söz konusu platformlar oldukça geniş olup Trendyol da bunlardan bir tanesidir. Trendyolda satış yapmak istiyorsanız, Trendyol mağaza açma başvurusu yapmanız gerekir.
Her ne kadar bu işlemler kolay ve pratik olsa da öncesinde bilmeniz gerekenler vardır. Böylece daha verimli sonuçlar elde etmeniz mümkündür.
Trendyol Mağaza Nasıl Açılır (Adım Adım Satıcı Hesabı Açma)
Trendyol mağaza açma başvurusu yapma oldukça kolaydır. Eğer buraya katılmak isteyen bir işletme ya da kişiyseniz, aşağıdaki işlemleri takip ederek sonuç almanız mümkündür;
- Trendyol üzerinden satıcı başvuru formunu doldurulur.
- Pazaryeri tarafından istenen belgeleri, bahsedilen adrese postalanır.
- Trendyol yetkilileri ilgili belgeleri değerlendirir. Uygun görülürse onay verilir.
- Başvuru yapıldıktan sonra Trendyol tarafından istenen belgeler sisteme yüklenir.
Bu dört adım tamamlandıktan sonra Trendyol mağaza açma başvurusu tamamlanır. Böylece mağaza aktif hale gelir. Bu süreçler oldukça kolay olsa da dikkatli olmanız gerekir. Zira öncesinde hangi şartların arandığını, komisyon ücretlerinin nasıl olduğunu bilmeniz şarttır.
Trendyol Mağaza Açıp Satış Yapmak İçin Şirket Olmak Şart Mıdır?
Trendyol’da satıcı nasıl olunur? Bu soru her geçen gün birçok kişinin aklına gelir. İnternet yoğun olarak kullanıldığı için, insanlar çoğu gereksinimini online sistemler üzerinden sipariş eder. Bu kapsamda online pazaryerleri, daha geniş seçenekler teklif ettiği için sıkça kullanılır. Bunlar geniş bir yapıda olsa da Trendyol, en çok araştırılan konular arasındadır.
Eğer bir işletmeyseniz, şirketseniz platform kullanarak mallarınızı Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırmanız mümkündür. Doğru bir strateji ile daha fazla kazanmaya başlayabilirsiniz. Ancak bireysel çözümleri arıyorsanız, dikkatli olmanız şarttır.
Zira Trendyol’da vergi mükellefi olmadan satış yapmak mümkün değildir. Trendyol tüm girişimcilere açık olsa da yeni bir mağaza açmak istiyorsanız, yasal şartları sağlamanız gerekir. İnternet üzerinden satış yapmak da ticari bir faaliyettir. Dolayısıyla resmi şekilde kayıt altına alınması, doğan vergilerin ödenmesi şarttır.
Dolayısıyla bir Trendyol mağazası açabilmek istiyorsanız anonim, limited ya da şahıs şirketi sahibi olmanız gerekir. Şirketin kuruluşu ile beraber vergi mükellefi olabilirsiniz. Bundan sonra söz konusu bilgileri kullanarak, Trendyol’da satıcı olarak kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca KEP adresi, MERSİS numarası gibi şartları da firma olarak yerine getirebilirsiniz.
Bu nedenle bireysel olarak, Trendyol’da vergi mükellefi olmadan satış yapmak söz konusu değildir. Bireysel olarak işlem yapmak istiyorsanız, şahıs şirketi ile aradığınız sonuçlara ulaşabilirsiniz.
Trendyol’da Mağaza Açma Şartları Nelerdir?
Online pazaryerlerinde satış yapmak için bazı şartlar vardır. Bunlar her platformda değişiklik gösterebilir. Satıcıların bunlara dikkat etmesi şarttır. Trendyol’da nasıl satıcı olunur diyorsanız, bilmeniz gereken mağaza açma şartları aşağıda olduğu gibidir;
- Firma ya da şirket sahibi olmak
- Satılan ürünlerin, yüksek görüntü kalitesine sahip olması
- Satılan ürünlerin barkodlu olması
- Sisteme yüklenen resimlerin 120 X 180 piksel olması
- Teslimat sürecinde sistemli bir şekilde çalışmak
- Müşterilere doğru ürünleri yollama
- İş planı oluşturma
Eğer bu gibi şartları yerine getiriyorsanız, Trendyol mağaza açma başvurusu yapılabilir. Eğer kabul edilirse doğru bir plan takip ederek, satışlarınızı daha geniş bir kitleye ulaştırabilirsiniz.
Trendyol’da Mağaza Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Trendyol mağaza açma başvurusu yapmak istiyorsanız, öncelikle her pazaryerinde olduğu gibi bir takım belgelerin hazırlanmasının gerektiği bilinmelidir. Eksik olması halinde başvuru yetkililer tarafından onaylanmayacaktır. Dolayısıyla dikkatli olmanız tavsiye edilir.
Bu evraklar her bir online pazaryerinde farklılık gösterebilir. Ancak ana hatları ile aşağıda olduğu gibidir;
- E-ticaret sitenizin ve diğer online pazaryerlerindeki mağazalarınızın linki
- İmza sirküleri
- E-posta adresi
- Cep telefonu numarası
- Trendyol mağaza açma vergi levhası
- Şirket ticaret unvanı
- Ticari sicil gazetesi
- Vergi kimlik numarası
- Ticari sicil numarası
- Şirket türü
- Şirket sahibinin adı ve soyadı
Bu evrakları eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra Trendyol yetkililerine göndermeniz gerekir. Trendyol’da satıcı nasıl olunur için incelemeler ardından başvurunuz kabul edilebilir.
Trendyol Mağaza Açma Aşamaları
Online pazaryerlerine ilk kez kayıt olan kişiler, bu süreçlerin nasıl ilerlediğini bilemeyebilir. Her ne kadar zor bir durum olarak görülse de yapılması gereken işlemler oldukça kolaydır. Trendyol mağaza açma başvurusu yapmak isteyenler, ana hatları ile aşağıdaki işlemleri yapmalıdır;
- Satıcı başvurusu işlemleri
- Değerlendirme yapılması ve onay aşaması sözleşme süresi
- Satıcı paneline giriş aşaması
- Bilgi ve belge yükleme işlemleri
- Bilgi ve belge kontrolü işlemleri
- Ürün yükleme – ürün datasının dağıtılması
- Ürünlerin kontrol aşaması – ürün datasının kontrol edilmesi
- Test siparişi ve operasyon toplantısı
- Ürünlerin satışa açılması
Bu işlemler ardından Trendyol satıcısı olunabilir. Yetkililer başvuruyu ve sözleşmeyi kontrol ettikten sonra değerlendirir. Eğer kabul edilirse sözleşme yapılır. Eğer kabul edilmezse neden edilmediği hakkında bilgi verilir.
Trendyol mağaza açma başvurusu kapsamında işlemler, evraklara ya da onay sürecine 1-2 ay içerisinde tamamlanabilir.
Trendyol Mağaza Açma Süreci
Trendyol satıcı olmak için ne gerekli? Bunun için öncelikle bilgilerin doğru ve net bir şekilde doldurulması gerektiğinden bahsedilmelidir. Zira yanlış doldurulan bilgiler kabul edilmemesine ya da ileride ciddi sorunlara neden olabilir.
1. Satıcı Başvurusu İşlemleri
Trendyol satıcısı olmak için öncelikle satıcı başvuru paneline girmeniz gerekir. Formda yer alan ilgili tüm alanlar doğru bir şekilde doldurulmalıdır. Ardından sisteme verilen cep telefonuna bir doğrulama kodu gönderilir. Bu alındıktan sonra ekranda bir onaylama alanı görülür.
Bu doğrulandıktan sonra mağaza açılır. Böylece ilk süreç başarılı bir şekilde tamamlanabilir.
2. Değerlendirme Yapılması Ve Onay Aşaması
Trendyol mağaza açma başvurusu yaparken, ikinci sırada değerlendirme ve onay aşaması gelmektedir. Başvuru talebi iletildikten sonra sisteme girdiğiniz mail adresine başvurunuzun alındığına dair bir bilgilendirme mesajı atılır. Bu mesaj sayesinde başvuruyu yaptığınızı anlayabilirsiniz. Bilmeniz gereken bir husus, platformun olumlu ya da olumsuz dönüş yaptığıdır.
Bu nedenle sabırlı bir şekilde beklemeniz gerekir. Bu sayede ikinci aşama da sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
3. Satıcı Paneline Giriş Aşaması
Trendyol mağaza açma başvurusu esnasında üçüncü aşamada satıcı paneline giriş vardır. değerlendirme ve onay ardından, size Trendyol satıcı paneline giriş linki yollanır. Söz konusu bağlantıya tıklarsanız, panele giriş yapabilirsiniz.
Ancak sonraki girişlerde de kullanmak üzere şifrenizi güncellemeniz şarttır. Buna dikkat edilmesi şarttır. Tüm işlemler yapıldıktan sonra satıcı hesabına giriş yapılabilir. Eğer satıcı başvuru sürecim alanına girerseniz, gerekli bilgileri alabilirsiniz.
4. Bilgi ve Belge Yükleme İşlemleri
Trendyol mağaza açma başvurusu yaparken bu ekrana geldiğinde, bilgi ve belgelerin yüklenmesi gerekir. Bunların tümü doğru bir şekilde doldurulmalı, bir problem yaşanmamalıdır. Ana hatlarıyla evraklar şöyledir;
- Bilgi-belge yükleme: Bu aşamada bilgilerinizi bulunduran bilgi ve belge girişi, kontrolü ve onayı yer alır.
- Bilgi girişi: Ödeme, şirket, adres ve iletişim bilgileri, satış ve operasyon, bilgilerin onayı adımları vardır.
- Şirket bilgileri: Bu alanda şirket türü, vergi dairesi, kayıtlı elektronik posta adresi, Mersis numarası, fatura türü, vergi kimlik numarası-Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi alanlar istenir. Ödeme bilgileri kapsamında ise IBAN numarası gibi alanlar vardır.
- Satış ve operasyon: Kargo bilgileri, tercih edilen entegrasyon modeli, mağaza adı gibi veriler yer alır.
- Adres ve iletişim bilgileri: Yetkili bilgileri ve fatura adresi yer alır.
- Bilgi onayı: Verilerin doğruluğu onaylanarak, sonraki adıma geçilir.
Bu aşamaların hepsi doğru şekilde yapılmalıdır. Aksi halde Trendyol mağaza açma başvurusu kabul edilmeyebilir.
Trendyol Mağaza Girişi Pazaryeri (Bilgi ve Belge Girişi)
Trendyol mağaza açma başvurusu yaparken bu adımda ilgili bilgi ve belgelerin yüklenmesi gelir. Bilgiler girilmezse geçilememektedir. Bu alanda şu gibi konular yer alır;
- Şirket bilgileri: Mağaza adı, vergi levhası üzerine bilgiler
- Operasyon ve iletişim: Kadro adresi, iade adresi ve diğer iletişim bilgileri
- Belgeler: Limited şirketi, şahıs şirketi gibi bir şirketse, bilgiler yüklenir.
- Satış sözleşmesi ve onayı: Sözleşme PDF dosyasının indirilip, her dosyasına kaşe basılıp imzalanması, fotoğraf çekip veya taratarak satış sözleşmesi onayı kısmına yüklenmesi
Bunların tamamlanması ardından diğer aşamaya geçiş yapılabilir.
1. Bilgi ve Belge Kontrolü İşlemleri
Trendyol mağaza açma başvurusu gerçekleştirildikten sonra, ekip tüm tespitleri ve kontrolleri yapar. Ardından eksik, hatalı, yanlış bilgi varsa mail ile iletişim kurulur ve düzeltme istenir. Eğer her şey doğruysa onay verilerek, satıcı kaydı yapılır.
2. Ürün Yükleme – Ürün Datasının Dağıtılması
Trendyol’da başvuru süreci henüz devam ederken, ürün listesi oluşturulmaya devam edilebilir. Ürün yüklemek için farklı çözümler vardır. Bunlar,
- Platformda satılan ürünleri sorgulama,
- Excel ile toplu olarak,
- Tek tek giriş yaparak,
- Entegrasyon sistemlerine başvurarak olabilir.
Ardından gerekli tüm işlemler, sorunsuz bir şekilde tamamlanır.
Ürün Yüklemek İçin Ne Yapılmalı?
Trendyol’da satıcı nasıl olunur için ürün yüklemek oldukça kolaydır. Ancak daha önce yüklememişseniz, sorun yaşamanız muhtemeldir. Bunun için Excel, ürün giriş API’si ve Propars ile Marketplace’den yükleme kullanılabilir. Ürün görselleri 600×800 piksel olmalıdır.
Eğer ürünlerinizin daha hızlı sonuç vermesini istiyorsanız, rakip analizlerinizi doğru bir şekilde yapmanız şarttır. Böylece daha iyi sonuçlar elde etmeniz mümkündür. Ürün kategorileri doğru seçilmeli, bilgiler net şekilde girilmelidir. Yükleme aşamaları temel olarak şöyle ilerler;
- Trendyol’a giriş yapılır
- Solda yer alan ürün kategorisine girilir
- Tekil ürünle oluştur üzerine tıklanır
- Ürün adı girilir
- Doğru kategori belirtilir
- Model kodu yazılır
Böylece Trendyol’da satıcı nasıl olunur için bu işlemler tamamlanır. Ardından ürünün markası, renk bilgileri, beden tercihleri ve açıklaması girilir. Son olarak da barkod ve fiyatlar girilir. Tüm bunların doğru girilmesi şarttır.
Ürünlerin Kontrol Aşaması
Trendyol içerisine tüm ürünlerinizi anlattığımız şekilde girdikten sonra platform tarafından kontrolü sağlanır. Ardından satış işlemleri de yapılabilir.
Satışa Başlama (Artık Satışa Başlayabilirsiniz)
Bu aşamaya gelindiği zaman tüm alanlar doğru bir şekilde tamamlanmış, onaylar da alınmış olmalıdır. Bundan sonra satış yapmanız mümkündür.
Trendyol’da Marka Nasıl Oluşturulur?
Trendyol’da satıcı nasıl olunur? Eğer satıcı olmak istiyorsanız, yukarıda anlattığımız adımları tek tek uygulayarak istediğiniz sonuçları alabilirsiniz. Şayet bir marka oluşturmak, hedef kitlenize daha iyi oluşturmak istiyorsanız, öncelikle kategorilerde marka oluştur bölümünün olmadığını bilmeniz gerekir.
Dolayısıyla marka, destek bölümünden yapılabilir. Buraya geldikten sonra şu işlemler takip edilmelidir;
- Destek talep konularının altındaki bildirimleri gör üzerine tıklayın.
- Yeni bildirim oluştur üzerine tıklayın.
- Arama bölümüne marka yazın.
- Markamı güncellemek istiyorum üzerine tıklayın.
Bundan sonra açıklama yaz kısmına mevcut markanızı güncellemek istediğiniz yazmanız gerekir. Ancak yeni bir tane oluşturmak istiyorsanız, Trendyol’da satıcı nasıl olunur için gerekli bilgileri vermeniz gerekir. Tüm alanları doldurup, kaydettikten sonra onaylanma sürecine girer.
Bunun yanı sıra Trendyol destek hattını arayarak da gerekli işlemleri konuşarak yapabilirsiniz. Böylece marka sahibi olup satışlarınızı arttırabilirsiniz.
Trendyol Mağaza Açma Ücreti Ne Kadar?
Trendyol mağaza açma ücreti girişimciler tarafından sıklıkla düşünülmektedir. Bu bakımdan platform, herhangi bir ücret talep etmemektedir. Ancak müracaat yapıldığında değerlendirme gerçekleştirilmekte; eğer Trendyol içerisinde satış yapılmasında sakınca yoksa onay verilmektedir. Satış işlemleri de böylece başlar.
Ancak bilmeniz gereken bir konu, ürünlerde farklılaşan oranlarda komisyonlar yer aldığıdır.
Trendyol Komisyonları Ne Kadar?
Trendyol satış komisyonları ürünlere göre farklılık gösterir. Bu konuda aşağıda ki başlıkları inceleyerek, ayrıntılı bilgi almanız mümkündür.
Trendyol Aksesuar Komisyon Oranları
Trendyol aksesuar komisyon oranlarından farklı oranlar almaktadır. Ana hatları bunlar aşağıda olduğu şekildedir;
- Ayakkabı komisyon: yüzde 23
- Valiz ve bavul komisyon: yüzde 16
- Takı komisyon: yüzde 22
- Saat komisyon: yüzde 23
- Mücevher komisyon: yüzde 20
- Gözlük komisyon: yüzde 23
- Diğer aksesuar: yüzde 24
- Çanta komisyon: yüzde 21
- Atkı, bere ve eldiven komisyon: yüzde 20
Trendyol satış komisyonları için platformun kendi sitesinden de bu oranlara ulaşılabilir.
Çocuk Kategorisi Komisyon Oranları
Trendyol tarafından çocuk kategorisinde alınan komisyonlar farklılık gösterir. Ana hatlarıyla bunlar şu şekildedir;
- Spor oyuncakları, şişme havuzlar, deniz malzemeleri vs: yüzde 8
- Çocuk bisikleti, scooter vs: yüzde 8
- Çocuk puzzle-yapboz komisyon: Yüzde 14
- Çocuk kutu oyunları, bebek ve okul öncesi oyuncakları: yüzde 15
- Çocuk gerekçeleri komisyon oranı: yüzde 15
- Bebek odası ve tekstil: yüzde 16
- Bebek beslenme ve emzirme komisyon oranı: yüzde 15
- Bebek havuz bornoz komisyon oranı: yüzde 18
- Bebek banyo ve tuvalet komisyon oranı: yüzde 15
Trendyol satış komisyonları için ayrıntılı bilgileri, Trendyol’un ilgili sayfasından alabilirsiniz.
Elektronik Eşya Komisyon Oranları
Trendyol satış komisyonları elektronik eşyalarda farklılık gösterir. Bunlardan bazıları aşağıda olduğu gibidir;
- Akıllı cep telefonu: yüzde 5
- Foto kamera aksesuarları: yüzde 10
- Aksiyon kameraları: yüzde 11
- Robot süpürge: yüzde 11
- Oyuncu masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar: yüzde 7
- Sabit disk server: yüzde 8
- Ağ, modem ve akıllı ev komisyon: yüzde 7
Eğer Trendyol’u incelerseniz bu ve diğer konular üzerine bilgileri ayrıntılı şekilde alabilirsiniz. Komisyon oranlarını bilirseniz, platformu daha verimli şekilde kullanabilirsiniz.