Pasaport Randevu işlemi nasıl yapılır? sorusu yurtdışına çıkma ihtiyacı duyan herkesin merak ettiği soruların en başında yer alıyor. Günümüzde değişen koşullar nedeniyle insanlar birçok sebebe bağlı olarak yurt dışına gitmek durumunda kalabilmektedir. İş durumu, seyahat veya taşınma gibi birçok etken insanlara yurt dışının kapılarını açabilmektedir.
Bunun yanı sıra bazı ülkeler vize talep ederken bazı ülkeler vize talep etmemektedir. Ancak her duruma karşı olarak yurt dışına gidebilmek için insanların mutlaka pasaport almaları gerekmektedir.
Pasaport başvuru süreci pasaport almak isteyen kişilerin yakından takip ettiği bir durumdur. Özellikle sürekli olarak yurt dışına çıkma durumunda olan bireyler pasaporta ihtiyaç duymaktadır. Bu konu ile ilgilenen pasaport kurumları yapacağınız başvuru ile yakından ilgilenerek pasaport alma sürecinizde size yardımcı olacaktır.
Tüm bu işlemlerin yanı sıra çoğu birey güncel pasaport ücretlerini de merak etmektedir. Pasaport ücretleri her yıl güncellenmektedir. Değerli kağıt kategorisinde yer alan pasaport her yılbaşında yeni fiyatı ile gündeme gelmektedir. Bu nedenle ilk kez pasaport alacak olan kişiler veya pasaport güncellemesi yapacak olan bireyler güncel fiyatları merak etmektedir.
Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?
Yurt dışına çıkmak çoğu kişinin hayali iken bazıları da iş durumundan dolayı mecburen yurt dışına çıkmak zorunda olabiliyor. Yurt dışına çıkabilmek için ise mutlaka pasaport almak gerekmektedir. Bu nedenle çoğu kişi pasaport randevu konusunu sık sık araştırmaktadır.
Yurt dışı kapılarını aralayan ve değerli kağıt grubunda yer alan pasaport insanların yurt dışı seyahatlerini kolaylaştırmaktadır. Pasaport randevusu nasıl alınır diyen kişiler ise bu konuyu pasaport işlemlerinden önce incelemeye almaktadır.
Pasaport, kısa zaman öncesine kadar emniyet müdürlüklerinden çıkarılan bir belge iken 2 Nisan 2018 tarihi itibariyle nüfus müdürlüklerinden alınmaya başlamıştır. Yenilenen kimlik kartları ve sürücü belgeleri ile birlikte pasaport işlemlerini de yürütmeye başlayan nüfus müdürlükleri pasaport başvurusunda bulunan bireylere bu konuda yardımcı olmaktadır.
Bunun için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri web sitesinden pasaport randevu işlemini gerçekleştirmeleri gerekmektedir.
Pasaport Almak İçin Gerekenler 2022
Bir belge çıkarabilmek için öncesinde pek çok alana başvurmak ve bazı evraklar çıkarmak gerekmektedir. Pasaport işlemleri için de insanların başvuru sürecinde bazı belgeleri elde etmesi gerekmektedir. İnsanlardan istenen belgeler başvuru yerindeki bireyler tarafından pasaport çıkaracak olan kişilere söylenmekte ve nereden hangi belgeyi alabilecekleri konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.
Pasaport almak için gereken belgeler bu süreç içerisinde olan bireyleri ilgilendiren bir durumdur. Her belge çıkarma sürecinde kişilerden mutlaka bazı evraklar istenmektedir. Başvuru sürecinde istenen bu evraklar kişinin pasaport alabilmesine yardımcı olan evraklardır. Peki, kişilerden bu süreçte istenen belgeler nelerdir?
- Nüfus cüzdanı, kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi
- 1 adet biyometrik fotoğraf
- Pasaport defter ücretinin ödendiğine dair bir dekont
- Görev onayı ve talep formu
- Öğrenim hayatına devam eden bireyler için öğrenci belgesi
- Reşit olmayan veya kısıtlama içerisine dahil olan kişiler için muvafakat belgesi
- Kişi önceden pasaport almışsa eski pasaport örneği
- Engelli çocuklar veya bireyler için sağlık raporu
Toplanan bu belgeler başvurunun yapıldığı kuruma iletilir ve işlemlerin hızlandırılması sağlanır. Bu belgeler toplandıktan sonra kişi ortalama 5-7 gün içerisinde pasaporta sahip olmaktadır. Unutulmaması gereken diğer nokta ise seyahat tarihinden en az 2 hafta önce pasaport başvurusu yapılmalıdır. Karşılaşılabilecek problemler göz önünde bulundurulduğunda bu süre kişinin tüm işlemlerini halledebileceği bir zaman olarak kabul edilmektedir.
Pasaport Alma Şartları Nelerdir?
Sürekli olarak yurt dışına çıkma durumunda olan kişiler pasaport adı verilen belgeye sahip olmak zorundadır. Pasaport insanların ülkeler arası geçişini sağlayan bir belgedir. Bu nedenle kişiler seyahat öncesi varsa pasaport güncellemesi yapmaktadır yoksa da yeni pasaport alabilmek için başvuruda bulunmaktadır.
Pasaport alabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar kişi tarafından sağlanıyorsa pasaport alabilmesi için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Pasaport başvuru sürecinin araştırılması kadar istenilen şartlar da pasaport alacak kişiler tarafından çokça araştırılan bir konudur. Pasaport alabilme şartları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.
- Kişinin herhangi bir mahkeme süreci içerisinde bulunmaması beklenmektedir (devam eden mahkeme).
- Yurt dışı yasağına sahip olmaması gerekmektedir.
- Boşanma davası içerisinde bulunmamalıdır.
- Herhangi bir nedene bağlı olarak pasaport almaya aykırı bir durum içerisinde bulunmaması gerekmektedir.
- Yürütülen OHAL sürecine dahil olmamalıdır.
- 18 yaşından küçük bireyler ailesinin müracaatı durumunda pasaport sahibi olabilmektedir.
- Yeşil pasaport alabilmek için kamu görevlisi veya devlet memuru olunmalıdır.
- Yeşil pasaport alabilmek için eski Bakan veya eşli TBMM üyesi olunmalıdır.
- Yeşil veya gri pasaport almak isteyen kişiler birinci dereceden bu belgelere sahip yakınlara sahip olmalıdır.
- Diplomatik pasaport alabilmek için kişinin devlet işlerinde yüksek bir makama sahip olması ve görevine devam ediyor olması gerekmektedir. Emekli bireylere diplomatik pasaport verilmemektedir.
- Hizmet görevi tanımlanmış kişiler gri pasaport sahibi olabilmektedir.
- Bordo pasaport alabilmek için herhangi bir şart bulunmamaktadır. Kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise ve yurt dışı veya belge alma gibi durumlarda engeli bulunmadığı takdirde bordo pasaport sahibi olabilmektedir.
Bu şartları sağlayan bireyler istedikleri pasaporta sahip olabilmektedir. Çoğu kişinin sahip olduğu bordo pasaportun haricinde yeşil pasaport, gri pasaport ve diplomatik pasaport gibi diğer türler de bulunmaktadır.
Pasaport Türleri
Kişiler yurt dışı seyahatine çıkabilmek için pasaport adı verilen belgeyi mutlaka almak durumundadırlar. Pasaport alabilmek için gereken şartları sağlayanlar ve başvurusu sürecinde istenen belgeleri toparlayan kişiler istedikleri pasaportu ortalama 1 hafta içerisinde elde edebilmektedir.
Ancak her pasaportun farklı görevleri vardır ve her pasaportu herkes alamamaktadır. Pasaport türleri kendi içerisinde makam ve görev açısından farklılık göstermektedir. İnsanlar hayatta sahip oldukları iş ve mevkii neticesinde almaları gereken pasaporta sahip olabilmektedir. Peki, bu pasaport türleri nelerdir?
- Bordo Pasaport: Hem Türkiye Cumhuriyeti hem de KKTC vatandaşlarının elde edebileceği bir pasaport türüdür. Bu pasaport yurt içinde genel nüfus müdürlüklerinden, yurt dışında ise Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından temin edilebilmektedir. En az 6 ay süreli olmakla birlikte 18 yaşından küçükler için 5 yıl 18 yaşından büyükler için ise 10 yıl süreli alınmaktadır.
- Yeşil Pasaport: Halk arasında yeşil pasaport olarak adlandırılan hususi pasaport; birinci, ikinci ve üçüncü derece devlet memurları, bakanlar ve TBMM eski üyeleri tarafından kullanılabilmektedir. Bu pasaport birçok ülkeye vizesiz gidebilmek imkanı sunmaktadır. Aynı zamanda yeşil pasaporta sahip kişilerin çocukları da 25 yaşına kadar bu imkandan yararlanabilmektedir.
- Diplomatik Pasaport: Bu pasaport türü üst düzey görevlerde yer alan diplomatik kişilerin kullandığı bir pasaporttur. Diplomatik pasaportlar için herhangi bir şekilde harç ve ek ücret talep edilmemektedir. Hizmet bedeli ve hususi pasaportlarda ise sadece defter bedeli talep edilirken umuma mahsus pasaportlarda da süreye bağlı olarak harç bedeli istenmektedir.
Bu pasaport türlerinden kendi alanınıza göre yararlanmanız mümkündür. Yurt dışı ile ilgili herhangi bir engeli olmayan ve sürekli olarak seyahat etme durumunda olan kişiler kendilerine uygun olan pasaportu elde edebilmektedir.
Pasaport Ücreti Ne Kadar?
Pasaport ücreti 2022 yılında 6 aylık pasaportlar için harç ücreti 309,40 TL, bir yıl için düzenlenen pasaportlar için 452,30 TL, 2 yıl için düzenlenen pasaportlar için 738,49 TL, 3 yıl için düzenlenen pasaportlar için 1049 TL ve 3 yıldan uzun süreli pasaportlar için ise 1478,30 TL olarak belirlendi.