Kadın girişimci destekleri Türkiye’de oldukça fazladır. Bunlar arasında en çok KOSGEB bilinmekte olsa da farklı seçenekler de yer almaktadır. Halkbank de kadınlara özel girişimci kredileri sağlamaktadır. Bunlar, ilk defa iş kuracak ya da işini kuran kadınlara, finansmana erişmelerini kolaylaştırmaktadır. Krediden,
- Gerçek şahıs işletmesi ya da hisseleri toplamının minimum yüzde 50’si itibariyle kadınlara olan işletmeler,
- Sahibi ya da ortağı bulunduğu işletmenin yönetimine, faaliyetlerine aktif katılım sağlayan kadınlar,
- İş planında gösterilen projeyi sağlayabilme organizasyon ve yürütme yeteneğine sahip olan kadınlar yararlanabilmektedir.
Halkbank tarafından sunulan bu desteğin özellikleri ise şu şekildedir;
- Azami kredi limiti iş kurmuş kadın girişimciler için 150 bin Türk lirasıdır. Yeni iş kuran yahut işletme yaşı 6 ayı geçmeden girişimcilerde ise 100 bin Türk lirasıdır.
- Kredi vadesi 6 ay ana para ödemesiz dönem olmak üzere, azami şekilde 36 aydır.
- Kredi, aylık eşit taksitli olarak sunulur.
- Kadın girişimcilere mevcut kredi limitleri çerçevesinde asgari 5 bin Türk lirası ve 5 bin Türk lirası paraf üreten kadın kredi kartı limiti tanımlanır.
- Ödemesiz dönem faizleri, aylık ve 3 ayda bir olmak suretiyle tahsil edilir.
- Kredi vadesi süresince kadın girişimcilerden havale ve EFT işlemlerinden fiyat alınmaz.
Eğer kadın girişimci destekleri arasında olan bu imkandan yararlanmak ya da ayrıntılı bilgilerini öğrenmek istiyorsanız, https://www.halkbank.com.tr/tr/ureten-kadinlar/kadin-girisimci-kredileri/kadin-girisimci-kredisi.html linkini ziyaret edebilirsiniz.
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği
Kadın girişimcilere devlet desteği, günümüzde birçok kişi tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Eğer bunlardan yararlanmak istiyorsanız, KOSGEV yapabileceğiniz tercihlerden bir tanesini sunmaktadır.
Geleneksel girişimciler için destek 65 bin Türk lirasıyken, ileri girişiciler için bu miktar 270 bin Türk lirasıdır. Kadın Geleneksel Girişimci Desteği, iş hayatına yeni girecek kişilere büyük avantajlar sunar. Kira ve işçi gibi gider kalemleri için bunlardan yararlanmanız mümkündür.
Kadın İleri Girişimci Desteği ise makine ve yazılım alanlarını da içine alan bir programdır. Burada teknoloji faaliyetlerine uygun hibeler alınabilir. Yeni iş kuracak kişilere de uygun seçenekler sunar. Böylece 270 bin Türk lirasına kadar hibe elde edilebilir. Ancak yazılım, teçhizat ve makine desteği çerçevesinde 300 bin Türk lirasına ulaşılabilir.
Kosgeb kadın girişimci desteği sayesinde işletmenizi daha güzel bir şekilde başlatmanız mümkündür. KOSGEB’in resmi sitesine girerseniz, tüm ayrıntıları öğrenebilirsiniz
KOSGEB Kadın Girişimci Desteği Şartları Nelerdir?
Kadın girişimcilere destek farklı seçenekler çerçevesinde verilmektedir. Kosgeb tarafından sunulan seçenekleri merak ediyor ve incelemek istiyorsanız, ilk olarak başvuru için hangi şartların olduğunu bilmeniz gerekir. Bunun için aşağıdaki maddeler dikkatli şekilde incelenmelidir;
- Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olma
- 18 yaşını doldurma
- Kosgeb hibesi olmamış olma
- 16 yaş üstü kadınların, genç girişimci geliştirme programını tamamlaması
- Açılacak iş yerinin, 3 sene süresince faaliyet göstermesi
- Küçük ölçekli işletme kurma danışmanlığı desteği programını tamamlama ve bunu belgeleme
- Uygulamalı girişimcilik eğitimine kayıt yaptırma
Bu gibi şartları yerine getiriyorsanız Kosgeb kadın girişimci desteği için gerekli başvuru işlemlerini yapabilirsiniz. Eğer https://www.kosgeb.gov.tr/ adresine girerseniz, ayrıntılı bilgileri alabilirsiniz.
Kosgeb Geleneksel Girişimci Destek Programı
Geleneksel girişimci destek programı, kadın girişimci destekleri için başvuru yapılabilecek seçenekler arasındadır. Programın amacı, girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranını arttırmadır. Destek unsurları kapsamında kuruluş desteği gerçek kişi işletmeye 5 bin TL, sermaye şirketi işletmeye ise 10 Bin Türk lirası destek vermektedir.
Performans desteği birinci performans dönemi kapsamında,
- 180-539 gün arasında 5,000,
- 540 ile 1079 gün arasında 10,0000 Türk lirası
- 1080 ve üzeri 20,000 Türk lirası şeklinde seyretmektedir.
İkinci performans döneminde ise günler ve buna göre destekler aşağıda olduğu gibidir;
- 360 ile 1079 gün arası 5,000 Türk lirası
- 1080 ile 1439 gün arası 15,000 Türk lirası
- 1440 gün ve üzeri 20,000 Türk lirası
Her performans türü, bir dönemi kapsamaktadır. Geleneksel girişimcilik destekleri geri ödemezsizidir. Eğer girişimci genç, kadın, engelli, gazi ya da birinci derece şehit yakını ise her performans döneminde söz konusu tutarlara 5,000 Türk lirası eklenmektedir.
Kadın girişimcilere destek çerçevesinde detaylı bilgileri https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7391/geleneksel-girisimci-destek-programi linkinden almanız mümkündür.
Kosgeb İleri Girişimci Destek Programı
Kadın girişimci destekleri içinde bulunan İleri Girişimci Destek Programı, ülkemizin stratejik öncelikleri çerçevesine tespit edilen sektörlerde, girişimcilerin kurduğu işletmelerin hayatta kalma oranının artması sağlanır.
Bu hususta birçok alan yer almaktadır. Bunlardan bir kısmı aşağıda olduğu gibidir;
- Kuş tüyü ve ince kuş tüyü imalatı
- Kümes hayvanlarının yağlarının, sofra yağına çevrilmesi
- Kümes Konsantre meyve ve sebze suyu imalatı
- Ayçiçeği yağı imalatı
- Bezir yağı imalatı
- Zeytinyağı imalatı
- Balık ve deniz memelilerinden yağ elde edilmesi
- Süt temelli hafif içeceklerin imalatı
- İrmik imalatı
- Nişasta imalatı
Kosgeb bunlar haricinde de birçok alanı desteklemektedir. Eğer hepsi üzerine inceleme yapmak istiyorsanız, https://webdosya.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Giri%C5%9Fimcilik/2021/TAB.19.00.01_(02)_%C4%B0leri_Giri%C5%9Fimci_Destek_Program%C4%B1_Kapsam%C4%B1ndaki_Faaliyet_….pdf linkine tıklayarak görebilirsiniz.
Kosgeb kadın girişimci desteği, destek unsuru ve tutarı bakımından farklılık gösterir. Kuruluş desteği gerçek kişi işletme için 5,000 sermaye şirketi işletme için 10,000 Türk lirasıdır. Makine, teçhizat ve yazılım desteğinde ödemeler,
- Düşük orta-düşük teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 100,000 Türk lirası
- Orta-yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 200,000 Türk lirası
- Yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet gösteren işletmelere 300,000 Türk lirasıdır.
Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği ise 10,000 Türk lirasıdır. Performans desteği iki performans dönemine ayrılmakta olup ilkinde,
- 180 ile 539 gün arasında 5,000 Türk lirası,
- 540 ile 1079 gün arasında 10,000 Türk lirası,
- 1080 ve üzeri 20,000 Türk lirası
İkinci performans döneminde günlere göre ödemeler ise aşağıda olduğu gibidir;
- 360 ile 1079 gün arasında 5,000 Türk lirası
- 1080 ile 1439 gün arasında 15,000 Türk lirası
- 1440 ve üzeri ise 20,000 Türk lirası
Kadın girişimcilere devlet desteği, İleri Girişimcilik Destekleri çerçevesinde geri ödemesizdir. Böylece sorunsuz şekilde yararlanılabilir.
Destek oranı yüzde 75 olup makine, teçhizat ve yazılım yerli malıysa yüzde 15 eklenir. Eğer girişimci genç, kadın, engelli, gazi ya da birinci derecede şehit yakınıysa, her bir performans döneminde 5,000 Türk lirası eklenir.
Kadın Girişimci Desteklerine Nasıl Başvuru Yapılır?
Kadın girişimci destekleri seçeneklerinden yararlanmak istiyorsanız, Kosgeb (TC Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) kapsamında iki seçenek vardır.
Geleneksel Girişimcilik çerçevesinde başvuru işlemleri ve formları için https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7391/geleneksel-girisimci-destek-programi linkine gidebilirsiniz. En alttan formlara erişebilir ve doldurabilirsiniz.
Eğer İleri Girişimci Destek Programından faydalanmak istiyorsanız, https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/7390/ileri-girisimci-destek-programi sekmesini açarak formalara ulaşabilir; doldurarak müracaat edebilirsiniz.
Halkbank tarafından sunulan imkandan yararlanmak istiyorsanız, herhangi bir şubesini ziyaret ederek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Kosgeb kadın girişimci desteği de ayrıntılı şekilde incelendikten sonra size en uygun olanını seçebilirsiniz.
Başvuru sürecinde hepsinin ayrı koşullara sahip olduğunu unutmamanız, buna göre hareket etmeniz unutulmamalıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
[toggle title=”KOSGEB Kadın Girişimciye ne kadar veriyor?” state=”open”] Herhangi bir KOSGEB Müdürlüğüne giderek ya da Kosgeb internet sitesi üzerinden başvuru yapmak gerekmektedir. Kosgeb tarafından belirtilen şartlara uyan kadın girişimciler, KOSGEB’den 50.000 TL hibe desteği almaktadır.[/toggle]
[toggle title=”Kadın Girişimci olarak ne iş yapabilirim?” state=”open”]
- Franchise (Bayilik) açmak.
- Freelance iş yapmak (sosyal medya danışmanlığı, grafik tasarım, web tasarım, makale yazarlığı, ve benzeri gibi)
- E ticaret yapmak
- Tercümanlık yapmak.
- Güzellik Salonu ve ya Kuaför açmak.
- Kozmetik ürünleri satmak.
- Takı tasarımı yapmak ve satmak.
[/toggle]