Evlilik tazminatı hesaplama 2022 nedir? Bu durum kadın çalışanların evlenmeleri sonrasında, bir sene içinde tazminat alıp işten ayrılmasına denir. Günümüzde birçok kadın bu çerçevede ne kadar kazanabileceğini merak eder. Ancak,
- İşe giriş tarihi,
- İşten çıkış tarihi,
- Aylık brüt maaş,
- Yıllık toplam brüt ikramiye,
- Aylık brüt yemek ve ulaşım ücreti,
Farklılıklara sebep olur. Dolayısıyla evlilik tazminatı hesaplama da farklı rakamlar sunar. Dolayısıyla tüm bunların incelenerek buna göre bir rakam elde edilmesi gerekir.
Bundan sonra eğer işten ayrılma şartlarını da yerine getiriyorsanız, tazminat için hak kazanmanız mümkündür.
Evlilik Tazminatı Hesaplama 2022 Örnekleri
2022 tazminat hesaplama nasıl yapılır? Bu soru birçok kişi tarafından sık sık sorulmaktadır. Tazminatın hesaplanabilmesi için değişkenler ön plana alınmaktadır. Bunun için bazı örnekler şu şekilde gösterilebilir;
- 05.04.2003-05.04.2003 yılları arasında 3000 TL maaşla çalışan, yıllık toplam 1000 TL brüt ikramiye, ulaşım, yemek ve brüt ödeme alan yaklaşık 4,135,04 TL tazminat alabilir.
- 05.04.2014-05.05.2015 yılları arasında 3000 TL maaşla çalışan, yıllık toplam 1000 TL brüt ikramiye, ulaşım, yemek ve brüt ödeme alan yaklaşık 3,793,72 TL tazminat alabilir.
- 05.04.2010-05.04.2016 yılları arasında 3000 TL maaşla çalışan, yıllık toplam 1000 TL brüt ikramiye, ulaşım, yemek ve brüt ödeme alan yaklaşık 24,718,39 TL tazminat alabilir.
- 05.04.2009-05.04.2011 yılları arasında 3000 TL maaşla çalışan, yıllık toplam 1000 TL brüt ikramiye, ulaşım, yemek ve brüt ödeme alan yaklaşık 25,154,84 TL tazminat alabilir.
Bu rakamlar bir örnek oluşturması içindir. Dolayısıyla farklılıkların yer alabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla hesaplama için uzmanlara bilgi verilmesi önerilir. Eğer nerede kaç sene çalışıldığı ve diğer değişkenler hakkında bilgi verirseniz, ortalama bir rakam almanız mümkündür.
Ayrıca evlilik tazminatı hesaplama hakkında her yıla göre hesaplamanın değişebileceği de unutulmamalıdır. Dolayısıyla sürekli yeni incelemelerin yapılması gerekir.
Evlilik Tazminatında Hangi Şartlar Gerekir?
Evlilik tazminatı resmi bir biçimde evlenen çalışan kadının, evlenme sebebine bağlı şekilde iş yerinden tazminat hakkını alarak ayrılmasıdır. Ancak bundan faydalanmanın belirli koşulları da vardır. Bunlar sağlanmadığı halde başvuru yapılmışsa doğal olarak olumsuz yanıt alınabilir;
- Evlilik resmi bir şekilde yapılmalıdır.
- İşçi 1 sene boyunca aynı şirkette çalışıyor olmalıdır. 1 senenin altındaysa alınamaz.
- Evlenmeden sonraki ilk 1 sene içinde, evlilik sebebiyle işten çıkılmalıdır. Süre zamanı kaçırılmadan takip edilmelidir.
- İşten ayrılma dilekçesi doğru bir şekilde hazırlanmalıdır.
Eğer şartları yerine getiriyorsanız evlilik tazminatı da alabilirsiniz. Ancak başvuru sürecinde sadece kadınların alabildiği unutulmamalıdır. Erkeklerin müracaat edemeyeceği unutulmamalıdır.
Evlilik Tazminatı Almak İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Özellikle yeni evlenen kadınlar, evlilik tazminatı hakkında çok sayıda soru sorar. Bunlardan bir tanesi de hangi belgelerin gerektiğidir. Eğer başvurunun onaylanmasını istiyorsanız, bunların eksiksiz bir şekilde tamamlanmasına özen gösterilmelidir.
Resmi biçimde geçerli evliliğin ispatı için evlilik cüzdan fotokopisi ve konuya uygun düzenlenen istifa dilekçesi hazırda bulunmalıdır. Özellikle dilekçenin doğru doldurulması gerekir. Daha önce yapmamışsanız profesyonel hizmet almak önerilir. Dilekçe içinde,
- Bağlı bulunulan firmanın açık şekilde unvanı
- İsim ve soy isim
- İmza
- Tarih
- İşyerindeki unvanı
- İşe başlangıç tarihi ve sonlandırma tarihi
- Evlilik tarihi
Bu gibi konulardan biri dahi eksikse başvuru olumsuz sonuçlanır. Eğer tekrar tekrar başvuru yapmamak, kısa sürede çözüm bulmak istiyorsanız önceden gerekli tüm işlemleri tamamlamanız gerekir.
Eğer şartları yerine getiriyor olsanız bile evraklarda sorun varsa olanaklardan da faydalanma olmaz.
Evlilik Tazminatı Özellikleri Neler?
Evlenme tazminatı yalnızca kadın işçilere verilen meblağdır. Bunun için müracaat işlemleri, evlenme ardından bir sene içinde yapılabilir. Ancak bu süre geçerse, şartları sağlasanız bile başvurunuz kabul edilmeyebilir.
Kadın işçi, işten evlilik nedeni ile çıktığını göstermek için noterden onaylı dilekçe almalı, bunu işverene teslim etmelidir. Çalışma süresi 1 seneyi geçmişse ayrıca kıdem tazminatı hakkı da oluşur. Senelik izinden faydalanılmamışsa, ödenmeyen fazla mesai ücreti varsa bunları almak da mümkündür.
Şayet kıdem tazminatı ödenmezse hakkı için 10 sene diğer alacaklar için 5 sene boyunca dava açılabilir.
Evlilik Sebebiyle İhbar Süresi Nedir?
Evlenme tazminatı bir ihbar süresine sahiptir. Bu durum hem işverene hem de işçiye tanınır. Sözleşme feshinde aynı gün bırakmaya uygunluk çerçevesinde geçerlilik bulunmuyorsa, sürede işçi çalışmalıdır. Aynı şekilde geçerli olan ücret işlemi de sağlanmalıdır.
Evlilikten dolayı işten ayrılan bir kadın, istifasını ilettikten sonra aynı gün ayrılabilir. İhbar süresinde hesaplama ise aşağıda olduğu gibidir;
- 3 seneden fazla çalışan kadınlarda 8 hafta
- 1,5 sene ile 3 yıl arasında çalışan kadınlarda 6 hafta
- 6 ay ve 1,5 sene arasında çalışan kadınlarda 4 hafta
- 6 aydan az çalışanlar için 2 hafta
Evlenme tazminatı hesaplaması yaparken bunlar da göz önünde tutulmalıdır.