Engelli Raporu Kimlere Verilir? sorusu son günlerde en çok aranan konulardan biri olmuştur. Ülkemizde bulunan birçok vatandaş engelli raporu nasıl alınır 2021 konusunda inceleme yapmaktadır. Bu özel bir evrak olup engelli ile ailesinin özel sektör ve devlet tarafından, kendilerine sağlanan kolaylıklardan faydalanabilmeleri için sağlanır.
Engelli raporunda bulunan oran, yüzde halinde yazılır. Bunu alabilmek için tam teşekküllü bir devlet hastanesine giderek, müracaat etmek gerekir. Ardından gerekli işlemlerin tamamlanması ile temin edilebilir. Bunun gerekli gerekli evraklar şöyledir;
- Engelli raporu başvuru dilekçesi. Hastaneden alınabilmektedir.
- Nüfus cüzdanı ile fotokopisi
- 2 tane fotoğraf
Bunları sağladıktan sonra yalnızca başvuru yapılır. Ardından gerekli kontrol ve testler yapılır. Alınan sonuçlar doktorlardan meydana gelen bir heyete gönderilir. Heyet de yönetmelik kapsamında bir karara varır.
Engelli Raporu Ücretli Mi?
Günümüzde birçok insan herhangi bir ürün veya hizmet almak istediğinde ilk olarak ücretini sormaktadır. Engelli raporu için bir ücreti olup olmadığı da vatandaşlar tarafından merak edilmektedir.
Ancak bu işlemler ücretsizdir. Devlet engelli vatandaşlardan, işlem için bir meblağ talebinde bulunmaz. Engelli raporu almak için Sağlık Bakanlığı’nın https://erapor.saglik.gov.tr/portal adresinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Engelli Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
Engellilik raporu iki sınıftır. Bunlar geçici ve süreli şekildedir. Bu nedenle hangisine aldığınıza dikkat etmeniz gerekir. Zira başvuruda bulunacaksanız ve rapor süreliyse, süresinin devam etmesi şarttır. Bitmişse sizden yenilenmesi talep edilebilir.
Bu nedenle sürelinin zamanının ne kadar, süresiz engelli raporu hangi hastalıklara verilir gibi sorular birçok vatandaş tarafından sorulmaktadır. Eğer hastalığın tedavisi çok uzun bir vakit alacaksa yahut tedavi edilmesi mümkün değilse sürekli olarak verilmektedir. Dolayısıyla bu her hastalığa ve hastaya göre değişir.
Ancak iyileşme imkânınız, umudunuz varsa sıklıkla iki yıllık biçimde düzenlenir. Bu sebeple sona erdiği takdirde yeniden tam teşekküllü bir hastaneye müracaat etmeniz gerekir. Ardından rapor tekrar alınmalıdır.
Lâkin üç kontrol yaptırmışsanız ancak hastalık mevcudiyetini sürdürüyorsa, süreli değil süresiz bulunduğuna işaret eder. Dolayısıyla raporunuz da süresize dönüştürülür. Bunlara ek olarak rapora itiraz hakkınız vardır.
Bunun için bulunduğunuz ilin sağlık müdürlüğüne raporun tasdikli örneği ile birlikte müracaat edilmesi gerekir. Ardından kişi farklı bir kuruma yönlendirilir. Şayet yeni rapor aynıysa rapor kesinlik kazanır.
Engelli Raporu Kimlere Verilir?
Engelli raporu almak isteyen kişiler engelli raporu hangi bölümden alınır? Sorusunu da merak etmektedir. Ancak bu raporlar farklı hastalıklara yönelik verilebilmektedir. Bunlar genel anlamda,
- İdrar yolları hastalıkları,
- İşitme,
- Onkoloji,
- Solonum hastalıkları,
- Yanıklar,
- Kas ve iskelet hastalıkları,
- Endokronoloji hastalıkları,
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları,
- Hemopoetik,
- Kadın hastalıkları,
- Deri hastalıkları,
- Görme hastalıkları,
- Kardiyovasküler hastalıkları,
- Kulak Burun Boğaz hastalıkları,
- Davranışsal, ruhsal ve zihinsel hastalıklar,
Şeklindedir. Raporun alınması ardından kazanılan haklar ise şöyledir;
- Emlak vergisi engelliler tarafından indirimli şekilde ödenir.
- Toplu taşıma engelliler tarafından indirimli kullanılır.
- Enerji tüketimi faturası engellilere indirimli uygulanır.
- ÖTV’de indirim yapılır.
- Uçak biletleri engelliler tarafından indirimli alınır.
- Özel sınav koşullarından yararlanılabilir.
- Müzelere ve tiyatrolara ücretsiz girilebilir.
- TOKİ Çekilişleri
- KDV muafiyeti
- Tıbbi malzeme alım hakları
- Sosyal yardım hakları
- Erken emeklilik hakları
- Engelli çalışan
- Fizik tedavi seansları
- Konutta düzenleme
- Fizik tedavi seansları
- Özel eğitim hakları
Bunlara ek olarak engelli insanlar bir kuruma başvurduklarında öncelikli kabul edilir.
Hastalıkların Engel Oranı Ne Kadar?
Bir engeli olan vatandaşlar yüzde kaç rapor alabileceğini de merak etmektedir. Ancak bu her hastalığa ve kişinin durumuna göre değişir. Hangi hastalığa yüzde kaç rapor verilir genel anlamda şu şekildedir;
- Zeka bozukluklarında minimum yüzde 25 engel oranı vardır.
- Şizofreni hastalıklarında minimum engel oranı yüzde 45’tir.
- Yetişkin cam kemik hastalıklarında minimum engel oranı yüzde 50’dir.
Yutma ve çiğneme bozukluklarında ise minimum engel oranı yüzde 10’dur. Ancak bunların değerlendirilmesi için kişilerin tam teşekküllü bir devlet hastanesine giderek başvurması, ardından rapor alması gereklidir.
Engelli Rapor Dereceleri Nasıl?
Engelli raporu üç sınıfa ayrılır. Bu nedenle ağır engelli raporu yüzde kaç olmalı gibi sorular da merak edilmektedir. Bu noktada yüzde 40-50 arasında olunması durumunda hafif engelli kabul edilir. Yüzde 50 ile 80 orta, 80 üzeri ise ağır engellidir.