Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 2023 Başvuruları ve Şartları

4/5 - (1 vote)

Ehliyet İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 2023 Başvuruları ve Şartları ne olacağı ehliyet alacaklar için merak konusu oluşturmaktadır. Bilineceği üzere 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren verilen tüm ehliyetle yeni tip sürücü belgesi olarak değiştirilmiştir. Bu bağlamda 2016 yılının ilk gününden itibaren tüm ehliyet talepleri yeni teknolojik altyapıya uygun bir şekilde revize edilmiş sürücü belgeleri ile yapılmaktadır. Bu sürücü belgelerinin  düzenli aralıklarla yenilenmesi gerekiyor olmakla birlikte, eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi, ilk kez sürücü belgesi alınması gibi işlemlerin yapılması durumunda takip edilmesi gereken bir yol bulunmaktadır.

Bu kapsamda her türden yeni ehliyet talebi için izlenmesi ve takip edilmesi gerek yollar farklılık göstermekle birlikte, ehliyet alacaklar için süreçler de farklı şekilde işler. Aynı zamanda ödemesi zorunlu olarak yapılması gereken yeni ehliyet harç bedelleri de her bir türden işlem için farklı olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla 2023 yılında yeni ehliyetlere sahibi olmak isteyenler açısından ehliyet randevu alma işlemlerinden itibaren yapılacaklara dikkat edilerek, herhangi bir aksaklık yaşanmaması adına talep edilen tüm belgelerin eksiksiz ve doru olarak temin edilmesi gereklidir.

Ehliyet Yenileme
Ehliyet Yenileme 2023

İlk Kez Ehliyet Alacaklar İçin 2023 Ehliyet Başvuruları

İlk kez ehliyet alçaklar için yeni ehliyet alma işlemleri, sürücü kurslarının yönlendirmesi dahilinde yapılıyor olmakla birlikte takip edilmesi gereken yol kesin olarak belirlenmelidir. Bu kapsamda 18 yaşını doldurmuş her bir bireye sürücü olabilmek adına herhangi bir sağlık sebebiyle engel oluşturmayacak durumların olmaması haline sürücü belgesi alma hakkı tanınmıştır. Bu bireylerin ehliyet sahibi olabilmeleri için öncelikli olarak M.E.B. onaylı Sürücü Kursları aracılığıyla eğitim işlemlerine başlamaları gerekmektedir.

18 yaşını doldurmuş sürücü adayı kimselerin Sürücü Kursları tarafından verilen eğitimi başarıyla tamamlamalarının ardından ehliyet randevu alma süreci başlar ve bu süreç kapsamında yapılması gereken pek çok şey bulunuyor olmakla birlikte, aynı zamanda belli aidatların ve harçların ödenmesi ve hazırlanması gereken birtakım evraklar bulunmaktadır. Bu kapsamda ehliyet randevu alma işlemleri için kullanılabilecek yöntemler:

  • nvi.gov.tr web adresi aracılığıyla randevu talebinde bulunulması ya da
  • ALO 189 hattının aranması aracılığıyla randevu talebinde bulunulması

şeklindedir. İlk kez ehliyet alacaklar için ehliyet randevu alma işlemleri son derece basit bir şekilde tamamlanabiliyor olmakla birlikte ehliyet alma işlemlerinin tamamlanabilmesi adına bazı evrakların ve harçların hazır hale getirilmesi gereklidir. Ehliyet almak için gerekli olan belgeler nelerdir?

Ehliyet İçin Gerekli Belgeler (İlk Kez Alacaklar İçin)

İlk kez ehliyet sahibi olmak isteyenler belirtilmiş olduğu gibi öncelikli olarak M.E.B. aracılığıyla eğitim veren Sürücü Kurslarına başvurarak eğitim sürecini tamamlamalıdır. Eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından başvuru yapılan Sürücü Kursu tarafından öğrenciye bir belge verilmektedir. Bu belgenin alınmasının ardından yeni ehliyet sahibi olmak süreci aktif olarak başlar.

Bu kapsamda ilk kez ehliyet alacaklar için yeni ehliyet sahibi olma konusunda talep edilen belgeler şu şekildedir:

  • Sürücü Kursları Tarafından Verilen Sürücü Olur Sertifikası ve Sürücü Dosyası
  • Kimlik Belgesi – Nüfus Cüzdanı- Pasaport
  • Sağlık Kuruluşları Tarafından Verilen Sürücü Olur Sağlık Raporu
  • 4 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Nüfus Müdürlüğünde Verilmesi Gereken Parmak İzi
  • Kan Grubu Belgesi
  • Ehliyet Harç Bedeli
  • Kart Bedeli
  • Vakıf Bedeli

Bu belge ve evrakların tamamlanmasının ardından ehliyet randevu işlemleri için belirtilen yöntemler aracılığıyla randevu talebinde bulunulmalıdır. Belgelerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olunması gereklidir. Parmak izi işlemlerinin ise randevu sürecinde elde edileceğinden öncelikli olarak bir şey yapılması gerek yoktur.

İlk Kez Ehliyet Alacaklar İçin Sınıflara Göre Harç Bedelleri

Belirtilmiş olduğu gibi ilk kez ehliyet alacaklar için üç farklı ödemenin yapılması gereklidir. Bazı durumlarda bu ödemelerden bir kaçını eğitim alınan Sürücü Kursu yapıyor olmakla birlikte, her durumda bu şart geçerli değildir. Bu sebepten dolayı tüm ödemelerin eksiksiz bir şekilde yapılması konusunda Sürücü Kursundan detaylı bilgi alınmalıdır. Yeni ehliyet sahibi olmak isteyenler açısından ödenmesi gereken harç bedelleri birbirinden farklılık göstermektedir ve ücretlendirmesi de aynı ölçüde farklıdır.

İlk kez ehliyet sahibi olmak isteyenlerin ehliyet randevu sürecine başlamadan önce yapması gereken aidat ve harç ödemeleri ve fiyatlandırmaları şu şekildedir:

  • A, A1, A2 ve F Grubu Ehliyetler İçin: Harç Bedeli: 272,30 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 225 TL Vakıf Payı: 45 TL
  • B Sınıfı Ehliyetler İçin Harç Bedeli: 820,10 TL, Değerli Kağıt Bedeli: 225 TL, Vakıf Payı: 45 TL
  • B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı Ehliyetler İçin Harç Bedeli: 1.368,40 TL Değerli Kağıt Bedeli: 225 TL, Vakıf Payı: 45 TL

Olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla ehliyet randevu sürecinin başlamasından önce bu ödemelerin ilgili bankalara gerektiği ölçüde yapılması zorunludur.

Ehliyet Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Bilineceği üzere yeni tip sürücü belgesi almak adına zorunlu bir değişiklik bulunmaktadır. Bu kapsamda 2016 öncesinde sürücü belgesi sahibi olan vatandaşlar ehliyet yenileme işlemlerini son uzatılan tarih olan 31 Aralık 2023 yılına kadar tamamlamaları gereklidir. Dolayısıyla belirtilen süreye kadar herhangi bir tekrardan tarih uzatma olmazsa yeni ehliyet başvurusu yapılarak eski tip sürücü belgesi yenisi ile değiştirilmelidir.

Ehliyet yenileme işlemlerinde öncelikli olarak ehliyet randevu işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Bu işlemler için daha önce belirtilmiş olan ilk kez ehliyet alacaklar için kullanılabilecek randevu yöntemlerinin aynısının uygulanması mümkündür. Nüfus müdürlüklerinden yenileme işlemleri için randevu talebinde bulunulmalıdır ve bu talebin ardından hazır edilmesi gereken bazı evrak ve belgeler de vardır.

Yeni Ehliyet İçin Randevu Alma İşlemleri

1 Ocak 2016 yılından önce ehliyet sahibi olanlar için ehliyet yenileme sürecinin başlaması adına ilk olarak nüfus müdürlerinden ehliyet randevu başlığı altında randevu talebinde bulunulmalıdır. Bu işlemler için kullanılabilecek yöntemler

Şeklindedir ve randevu taleplerinin bu yöntemler aracılığıyla oluşturulmasından sonra ehliyet yenileme konusunda talep edilen belge ve evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.

Ehliyet Yenileme İşlemlerinde İstenen Belgeler Nelerdir?

Yeni tip sürücü belgesi sahibi olmak adına randevu alınmasının ardından hazır edilmesi gereken bazı belgeler, evraklar ve ödemesi yapılması gereken harçlar bulunmaktadır. Bu belgelerin hazırlanması ve ödemelerin yapılmasının ardından ehliyet yenileme sürecinin tamamlanması mümkündür.

Yeni Tip Sürücü Belgesi
Yeni Tip Sürücü Belgesi

Yeni ehliyet almak isteyenlerden talep edilen belgeler şu şekildedir:

  • Kimlik Belgesi
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü Belgesi Değerli Kağıt ve Harç Bedeli
  • Vakıf Payı Ödemesi
  • 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Kan Grubunun Belirlendiği Yasal Kağıt
  • Adli Sicil Belgesi (E-Devlet üzerinden alınabilmektedir)

Bu belgelerin ve ödemelerin hazır edilmesinin ardından ehliyet randevu işlemleri başlatılarak sürecin hızla tamamlanması mümkündür.

Bilineceği üzere daha önce Polis Merkezleri aracılığıyla yapılan yeni ehliyet sahibi olma işlemleri günümüzde Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla yapılmaktadır. Dolayısıyla randevu işlemleri ve ehliyet yenileme süreci Nüfus Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Bu durumda ehliyet yenileme adına yapılacak başvuruların belirtilmiş olduğu gibi Nüfus Müdürlüğü web adresi üzerinden ya da müdürlüğün telefon hattı üzerinden kolaylıkla yapılabilmektedir.

Yorum yapın