Diş hekimi maaşları ne kadar? Devlette diş hekimi maaşları ne kadar oldu? Özelde diş hekimi maaşları 2022 yılında ne kadar? sorularınıza bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.
Diş Hekimlerinin Güncel Maaşı 2022
Diş hekimi maaşları, özel hastaneler, devlet hastaneleri ve çalıştıkları süre gibi çeşitli etkenlere değişim göstermektedir. Devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri, evli ve çocuk sahibi olduklarında aldıkları maaş farklılık göstermektedir. Devlette görev yapan diş hekimi maaşları çalışma sürelerine göre de değişkenlik göstermektedir.
Diş Hekimi Maaşları 2022 | |
0 – 4 Yıl | 8250 TL |
5-9 Yıl | 8400 TL |
10-14 Yıl | 9550 TL |
15-19 Yıl | 10700 TL |
20-24 Yıl | 10850 TL |
25 Yıl + | 20000 TL |
Özel hastane ve kliniklerde çalışan diş hekimlerinin ücretleri değişkenlik gösterir. Diş hekimlerinin uzmanlık alanı, kabul ettiği hasta sayısı, çalışma süresi ve hizmet verdiği kurumun koşulları hekim maaşının belirlenmesinde önemli etkenlerdendir.
Özel hastane ve kliniklerde hizmet veren diş hekimleri uzmanlıklarına göre yüksek maaşlar alabilmektedir. Özel hastane ve kliniklerde çalışan diş hekimi maaşları ortalama 15 bin TL ile 30 bin TL arasında değişmektedir.
Uzman Diş Hekimi Maaşı Değişir Mi?
Uzman diş hekimi maaşı hekimin kıdemine göre değişmektedir. Uzman diş hekimlerinin ortalama maaşları 11 bin TL ile 13 bin TL arasında değişmektedir. Ayrıca uzmanlık alanlarında gerekli yetkinliği sağlayan diş hekimlerinin maaşları 25 bin TL’yi bulmaktadır.
Diş Hekimleri Hangi Alanlarda Uzmanlık Yapar?
Uzman diş hekimi olmak için 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan hekimlerin tercihi ile yapılmaktadır. Diş hekimlerinin istediği uzmanlık alanında eğitim görebilmesi için, 2012 yılında yürürlüğe giren DUS sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Eğitimlerini başarıyla tamamlayarak uzman diş hekimi olan kişilerin maaşları yetkinliklerine göre artış göstermektedir.
Uzman Diş Hekimi Olabilmek İçin Ne Kadar Eğitim Görmek Gerekir?
Uzman diş hekimi maaşları aşağıdaki uzmanlık alanları ve eğitim sürelerine göre değişkenlik gösterir.
- Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi – Diş hekimleri 4 yıl boyunca eğitim görür.
- Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi – Diş Hekimleri 3 yıl boyunca eğitim görür.
- Endodonti – Diş hekimleri 3 yıl boyunca eğitim görür.
- Ortodonti – Diş hekimleri 4 yıl boyunca eğitim görür.
- Pedodonti- Diş hekimleri 3 yıl boyunca eğitim görür.
- Periodontoloji- Diş hekimleri 3 yıl boyunca eğitim görür.
- Protetik Diş Tedavisi – Diş hekimleri 3 yıl boyunca eğitim görür.
- Restoratif Diş Tedavisi – Diş hekimleri 3 yıl boyunca eğitim görür.
İlginizi Çekebilir: İmplant Diş Nedir? İmplant Tedavisi Fiyatları
Diş Hekimleri Hangi İşlemleri Ücretlendirir?
Diş hekimleri tedavi ücreti, yapılan tedaviye göre değişmektedir. Özel hastanelerde ve kliniklerde doğrudan istenen ücretler, devlet hastanelerinde sigorta kapsamında ücretsiz olarak tedavi olunabilir. Özel hastaneler ve kliniklerde aşağıdaki ücretler sonucunda diş hekimi maaşları ödenir.
- Genel ve lokal anestezi
- Diş Eti Tedavisi
- Kanal Tedavisi
- Köprü ve Diş Protezi İşlemleri
- Dişe Anestezi İşlemleri
- Apseli Diş Tedavileri
- Çürük Temizleme
- Diş Dolgusu
- Genel Diş Muayenesi
- Dişlere Röntgen Çekilmesi
- Sont Aracı ile Diş Muayenesi
- İmplant Tedavisi
Diş Hekimi Asistanı Maaşları 2022
Diş hekimi asistanı maaşları özel hastaneler ve kliniklerde yada devlet hastanelerinde çalışan diş hekimi asistanlarında farklılık göstermektedir. Devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimi asistanı maaşları medeni halleri, çocuk sayısı vb. durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama olarak diş hekimi asistanı maaşı 6.750 TL’dir.
Diş hekimi asistanı maaşları özel sektör klinikleri ve hastanelerinde ortalama 7.000 TL’dir. Özel hastaneler ve kliniklerde diş hekimi asistanı maaşını etkileyen başlıca etken kişinin alanında sahip olduğu uzmanlıktır. Tecrübeli ve işini en iyi şekilde yapan, kendisine karşı olan beklentilere fazlasıyla cevap verebilen diş hekimi asistanı maaşları oldukça yüksektir.
Diş hekimi asistanı genelde diş teknisyeni olarakta bilinmektedir. Asli görevleri diş hekimlerine tedavi sırasında yardımcı olmaktır. Ayrıca diş hekimine yardımcı olmak dışında;
- Diş hekiminin onayı doğrultusunda hasta için uygun diş protezini hazırlamak
- Diş hekimine tedavi dışındaki konularda yardımcı olmak
- Muayenehane ve laboratuvarda bulunan alet ve ekipmanların bakımını ve sterilizasyonunu sağlamak,
- Diş protezlerine ilişkin ihtiyaçları karşılamak,
Diş hekimi asistanları çeşitli uzmanlıklara sahiptir. Diş hekimi asistanları aldıkları eğitimler ile çeşitli alanlarda uzmanlık alabilir ve aldıkları uzmanlıklar doğrultusunda maaşları yükselmektedir.
Nasıl Diş Hekimi Olunur?
Nasıl diş hekimi olunur? sorusu üniversiteye hazırlanan gençlerin en çok araştırdığı konulardan biridir. Diş hekimi olmak için öncellikle herhangi bir üniversitenin Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olmak gerekiyor. Diş hekimi olabilmek için Diş hekimliği fakültesinde 5 yıl eğitim görüp başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Üniversitelerin bazılarında yabancı dil hazırlık sınıfı bulunuyor ve eğitim süresi toplamda 6 yıla çıkmış oluyor.
Diş hekimi olabilmek ülkemizde zordur. Her şeyden önce üniversiteye giriş sınavından yeterli puanı alarak belirli bir yüzdelik dilimde yer almak gerekiyor. Diş hekimliği bölümü taban puanları 480-500 puan aralığında bulunmaktadır. Vakıf ve özel üniversitelerin taban puanları, devlet üniversitelerinin puanlarına göre daha düşüktür.
Diş hekimi olabilmek için üniversite sınavından gerekli puanı kazanmanın yanında, çeşitli kişisel yeteneklere de sahip olmak gerekiyor. Örnek olarak; diş tedavilerinin birçoğu tedavi edilecek bölgeyi yada dişi görmeden yapılıyor. Bu sebeple diş hekimi olmak isteyen kişilerin üç boyutlu düşünebilmeleri ve soğuk kanlı hareket etmeleri gerekiyor.