Askerde Kalma Şartları

4.9/5 - (105 votes)

Askerde Kalma Şartları 2023, vatani görevini yerine getirmek isteyen tüm gençler arasında merak edilen konulardan biridir. Asker olmak isteyen ancak bunu başaramamış insanlar için ikinci bir şans ise askere gittikten sonra kalıcı olmaktır. Askere gittikten sonra belirli şartlara uyuyorsanız kesinlikle kalıcı olabiliyorsunuz.

Askerde Kalma Şartları 2023

Askerde Kalma Şartları ve daha çok fazlasını bu içeriğimizde bulabilirsiniz. Askeri personel ihtiyacının artması ile birlikte uzman erbaş ya da yedek subayken askerde kalmak mümkün olabiliyor.

Subay Olarak Askerde Kalma Şartları

Subay Olarak Askerde Kalmak için öncelikle üniversite mezunu olmak gerekiyor. Üniversitelerin en az lisans bölümünden (lisans, yüksek lisans, doktora mezunları) subay olarak askerde kalabiliyor.

Askerde yedek subay oldunuz ve askerde kalmak istiyorsanız ayrıca lisans mezunu iseniz bu arzunuz gerçek olabilir. Ayrıca askerde kalıcı olmak istiyorsanız yedek subay olarak alınmanıza gerek yok. Eğer lisans mezunuysanız subay olarak yine kalıcı asker olabilirsiniz. İlkokul mezunları ise uzman erbaş olarak askerde kalma hakkına sahip olacaklar.

Subay Olarak Askerde Kalma Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Dört yıllık lisans mezunu olmak
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak
  • Resmi sitede belirlenen yaş sınırını aşmamak
  • Başvuru tarihi baz alınarak herhangi bir siyasi partiye kaydının bulunmaması
  • Terör örgütü ile bir bağı olmamış olması
  • Hapis cezası almamış olması
  • Güvenlik soruşturmasından başarıyla geçmek
  • Sağlık yönetmeliğine uyuyor olmak
  • Daha önce çalışmışsa kamu kurum ve kuruluşlarından disiplin, ahlaki nedenlerle işten çıkarılmamış olmak

Yedek Subay Görevi Yaparken Askerde Kalma Nasıl Olur?

Yedek Subay olabilmek için askerde sınavları takip etmek gerekiyor. Yedek subaylığın son dönemlerinde sözleşmeli subay sınavları oluyor bu sınavlara katılmak gerekiyor.

Uygun sınava müracaat etmek, başvurunuzun incelenmesi ve bir sorun görülmezse sizin davet edilmeniz ile süreç devam ediyor.  Daha sonrasında yazılı sınava giriyorsunuz bu yazılı sınavın başarılı olması durumunda 9 aylık bir eğitim süreci var. Son derece zorlu bir süreç ve bu eğitimden başarıyla ayrılmanız gerekiyor. Bu 9 aylık eğitimi başarıyla atlatırsanız teğmen olarak birliğinize atanıyorsunuz.

Kadınlar Subay Olabilir Mi?

Kadınların Asker Olması ile alakalı çok fazla net bilgi yok. Kadınlar Subay Olabilir Mi? diye merak edenlere söylemekte yarar var ki, evet kadınlarda subay olabilir. Gerekli şartları sağlayan kadın adaylarda aynı erkekler gibi aşamalardan geçerek subay olabiliyor.

Subay Maaşları Ne Kadar?

Subay Maaşları 2023 yılı ilk altı ayı için ocak ayında yapılan güncelleme ile yükselmiştir. Fakat subay maaşları personele göre değişiklik gösterebilmektedir.

Subay maaşları kıdem, derece, görev yapılan yer, eş durumu ve çocuk sayısı vb. gibi durumlarda diğer mesleklerde olduğu gibi ek ücret ödemelerine tabiidir. Bunlara ek olarak terör tazminatı adında alınan ek ücret ödemeleri de subay maaşları açısından oldukça yüksek tutarlarda olabilmektedir.

Subay maaşları hakkında belirli bir alt taban limitinden bahsetmek doğru değildir. Bütün askeri personellerde olduğu gibi subay maaşları da kıdem durumuna ve görevde bulunduğu yere göre ek ücretler eklendikten sonra personel hesaplarına yatırılmaktadır.

Subay maaşları 2023 yılında yapılan zam ile en düşük bekar subaylar için 6.800 TL‘den başlayabilmektedir. Ortalama  13.700 TL maaş aralığında olan subay maaşları ise en yüksek kıdeme ve görev yaptığı bölgesine göre 17.220 TL şeklinde de değişebilmektedir.

Askerde Kalmak
Askerde Kalmak

2023 Uzman Erbaş Alımları Ne Zaman Yapılacak?

Uzman erbaş olmak için ilkokul mezunu şartı gelmişti ve çok sayıda insan başvuru yaptı. 2023 yılında da Uzman Erbaş Alımları devam edecek.  Konuyla alakalı Milli Savunma Bakanlığı resmi bir açıklama yapmadı.

2023 Uzman Erbaş Alımları hangi birimlere ne kadar erbaş alımı yapılacak? Bu gibi detaylar da açıklanacak. Askerde Kalma Şartları 2023 ile ilgili içeriklerimiz yayınlanmaya devam edecektir.

Kamu Personel Alımı 2023

TOGG Fiyat Listesi

Asker Uğurlama Duası

6 Ay Askerlik Yapan Askerde Kalabilir Mi?

6 Ay askerlik yapan kısa dönem erler de subay olarak askerde kalabilmektedirler. Kısa dönem erler yukarıda belirttiğimiz Subay Olarak Askerde Kalma Şartlarını yerine getiriyorsa subay rütbesiyle askerde kalabilmektedirler.

Sözleşmeli Er Başvuru ve Şartları

2023 yılı Sözleşmeli Er 1. Dönem Başvuru ilanı Milli Savunma Bakanlığı web sitesinde yayınlandı. Milli Savunma Bakanlığı altında sözleşmeli er olarak görev yapmak isteyen sözleşmeli er adayları başvurularını belirtilen tarihler arasında E-Devlet bilgileri ile Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin Sistemi üzerinden gerçekleştirebilirler. Sözleşmeli Er Adaylarında aranan şartları sizin için derledik.

2023 Sözleşmeli Er Başvuru Şartları

Sözleşmeli Er olabilmek için aşağıda belirtilen şartlara sahip olmanız gerekmektedir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak,
  • En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak,
  • Askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış olanlardan, müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 25 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1997 tarihinden sonra doğanlar), Askerlik hizmetine başlamamış veya askerlik hizmetini tamamlamamış olanlardan, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 2022 tarihi itibariyle 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 1997 tarihi ile 31 Aralık 2002 tarihleri arasında doğanlar),
  • Askerî okullardan ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilmemiş olmak,
  • Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma veya uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve er olarak istihdam edilmemiş olmak,
  • Kamusal hakları kullanmaktan yoksun bırakılmamış olmak,
  • Cezaları ertelenmiş, seçenek yaptırımlarından birisine çevrilmiş, genel ya da özel af kanunları kapsamına girmiş veya haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi;
    (a) Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama ile zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, yalan tanıklık, yalan yere yemin, suç uydurma, cinsel saldırı, cinsel taciz, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, fuhuş, gayri tabii mukarenet, hileli iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar ile kaçakçılık, ihaleye fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından,
    (b) Firar, amir veya üste fiili taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından,
    (c) 22 Mayıs 1930 tarihli ve 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununun 148’inci maddesinde belirtilen suçlardan birisinden mahkûm olmamak,
  • Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay veya daha fazla hapis cezası ile mahkûm olmamak,
  • Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı bulunmamak.
  • Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmamış, bu örgütlere yardım etmemiş, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmamış ya da kullandırmamış, bu örgütlerin propagandasını yapmamış olmak,
  • Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat eden adaylardan, askerlik hizmetinin en az 3 aylık bölümünü tamamlayanlar için Birlik Komutanlıklarından Nitelik Belgesi (Ek-2) almış olmak,
  • Boy ve kilo standartları tablosunda (Ek-3) belirtilen değerler içerisinde bulunmak (Sözleşmeli er adaylarında ağırlık üst sınırı tablodaki üst sınırdan 10 kg fazla olabilir.),
  • Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde Sözleşmeli Erler için belirtilen şartları taşımak,
  • Öğrenimini kendi adına yapmış olmak veya herhangi bir kurum veya kuruluşa karşı hizmet veya tazminat yükümlülüğü bulunmamaktır.

2023 Sözleşmeli Er Başvurusu Nasıl Yapılır?

Sözleşmeli̇ er başvuru yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Adaylar başvurularını Personel Temin internet adresinden e-devlet ile giriş yaparak Başvuru Programı Kullanma Talimatında (Ek-1) belirtilen esaslar dahilinde çevrimiçi (online) gerçekleştireceklerdir. Halen silah altında olan adaylar çevrimiçi başvurularını yaptıktan sonra başvuru sayfasının çıktısını alarak kıta özlük dosyalarının muhafaza edildiği ilk amirine (askerlik hizmetinin en az 3 aylık bölümünü tamamlayanlar nitelik belgelerinin hazırlanması için) müracaat edeceklerdir.
  • Adayların çevrimiçi (online) başvuru formunu doldurmalarını müteakip başvuru bilgileri başvuru merkezinde kayda girecektir. Başvurunun tamamlanmasını ardından yapılacak bütün işlemlerde TC Kimlik Numarası kullanılacaktır.
  • Çevrimiçi (online) başvurular, başvuru yapılan internet sayfasından e-devlet şifresi girilmek suretiyle son müracaat tarihine kadar güncellenebilecektir.
  • Adaylara gerekli görüldüğü takdirde telefon veya kısa mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılabileceğinden, adaylar kendilerinin ya da kendilerine ulaşabilecek yakınlarının cep telefonlarını başvuru esnasında doğru ve eksiksiz beyan etmekle sorumludurlar.
  • Başvurusu kabul edilen adaylara, faaliyet takviminde belirtilen tarihte https://personeltemin.msb.gov.tr internet sitesi üzerinden seçim aşamalarına katılmaları için çağrı yapılacaktır.
    Adayın internet üzerinden başvuru durumunu takip ederek yapacağı işlemleri öğrenmesi kendi sorumluluğundadır. Bu husus, askerlik hizmeti devam eden adaylara ilgili birlik komutanları tarafından hatırlatılacaktır. Bu sebeple Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin internet adresinin takip edilmesi mağduriyetleri engelleyecektir.
Askerde Kalma Şartları Neler? Mülakatlar Nasıl?
Sözleşmeli Subay Nedir ?

Sözleşmeli Subaylar ön sözleşme yapılarak askeri eğitime alınmaktadırlar. Eğitimleri başarı ile tamamlayan Sözleşmeli Subaylar, Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği’nde yer alan şartları yerine getirenler ile sözleşme yapılır ve teğmen rütbesine atanırlar.

Muvazzaf Subay Nedir ?

Muvazzaf Subay, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri)’da görevde olan subay ve astsubaylar ile vatani görevini yerine getiren erler ya da belirli bir görev ve hizmetten sorumlu olan kişilere verilen isimdir.

Lise mezunu askeriyede ne olabilir?

Lise mezunu askeriyede en az uzman çavuş rütbesi ile hizmet verebilir. Ayrıca astsubay olmak isteyen gençlerin mezuniyet durumlarının en az lise mezunu olması gerekmektedir. Lise mezunu olan adaylar üniversiteye giriş sınavlarından alınan puanın dışında ayrıca askeri mülakatlara girerek başarılı oldukları takdirde astsubay olmaya hak kazanabilirler.

Lise mezunu askerde ne kadar yükselir?

Lise mezunu asker askeriyede 6 ay zorunlu görevini yerine getirdikten sonra ücretli olarak 6 ay daha uzman erbaş ya da sözleşmeli erbaş olarak devam edebilir.

2 yıllık bölüm okuyan askerde ne olur?

2 yıllık bölüm okuyanlara yani meslek yüksekokulu mezunlarına yedek astsubaylık görevi verilebilmektedir. Yedek Astsubay olan personel askerlik hizmetini 12 ay olarak yapmaktadır.

Askerde kalmak isteyenler ne kadar maaş alır?

6 ay zorunlu askerlik görevi yapanlar, görev sürelerini 6 ay daha uzatırlarsa 2022 yılında toplamda en az 25.524 TL ödeme alabilecekler. Sınır bölgesinde görev yapanlar erlerde bu ücret, en az 36.264 TL’ye kadar yükseliyor. Erlerin sigorta primini devlet yatırıyor..

“Askerde Kalma Şartları” üzerine 7 yorum

  1. Lisans işletme Bölümü mezunuyum. Şu an askerim Hakkari’de . Askerliğimi er olarak yapmaktayım ama subay olarak kalmak istiyorum . KPSS isteniyor mu mülakatlara katılıyor muyuz süreç nasıl işliyor Bilgi verir misiniz ?

    Yanıtla
    • Kardeşim ordaki komutanlarınla felan bilgi al istersen en güzel onlar sana yardımcı olabilir

      Yanıtla
    • Bilgi aldın mı kardeşim? Mevzuatları nasılmış askerde olanlar için. Ona göre tecilimi bozdurup askere gitmeyi düşünüyorum bi an önce yaş sınırı geçmeden.

      Yanıtla
  2. Bilgiler için çok teşekkürler… Samsun sahra sıhhiyeden herkese selam.. Komutanlar bu kadar bilgi vermiyor :)) Helal olsun..

    Yanıtla
  3. Arkadaşlar ukrayna da 4 yıllık psikoloji bölümü okuyorum, sizce astsubay olarak başvuru yapa bilirmiyim mezun olduğum zaman ? Yoksa diplomamı denklik başvurusunda bulunmam mı gerek ?

    Yanıtla
    • Kardeşim niye gelmek istiyorsun Ukrayna’dan? Avrupa ülkelerine geç orada krallar gibi yaşa burası iyi değil şu an.

      Yanıtla
  4. Mesleğim üzerinde askerde silah üretilen şirkete kalmak istiyorum şartları nelerdir askeri pansiyon da mı kalman gerekiyor veya kendi evinden gidebiliyor musun

    Yanıtla

Yorum yapın