2022 Tarım Destekleri Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçilere ödenecek olan desteklerle beraber uygulanacak olan sertifikalı doğrum ve gübre destekleri belirlenmiştir. Tarım destekleri 2022 senesinde Tarım ve Orman Bakanı olan Vahit Kirişçi, kendi Twitter hesabı üzerinden tarımsal desteklere yönelik olarak ödemeler konusunda tarih bilgisi sunmuştur. Tarımsal destekleme ödemeleri toplamda 5 milyar 398 bin ve 824 liralık tarımsal destekle beraber ödemelerini yatırmaya başlayacağını açıklamıştı.
Çiftçi ve üreticilere mazot, gübre ve yem bitkileri için yapılan destek ödemelerini 3 farklı zaman biliminde diğer ödemeleri de çiftçilerin hesaplarına aktarmaktadır. Devlet tarafından verilen tarımsal destekler tüm çiftçi ve üreticiler için destek sağlamaktadır ve çitçilerin finansal alanda en fazla ihtiyaç duyduğu bu paralar çitçilerin üretimine destek sağlamaktadır.
Tarım destekleri ne zaman ödenecek konusunda genellikle T.C. kimlik numarasının son hanesine göre ödemeler yapılacaktır. Çiftçilerin yüzünü güldürecek olan mazot gübre desteği, tarımsal destek kapsamında verilmektedir ve özellikle baklagil, meyve sebzeler, arıcılık ve mısır gibi alanlarda üreticilere destek ödemeleri yapılır ve tarımsal destek kapsamında sağlanan mazot ve gübre desteği konusunda veya tarım makineleri desteği konusunda kayıt yaptırmanız, başvurmanız gerekir.
Tarım Destekleri Ne Zaman Yatacak?
Tarım destekleri ne zaman yatacak konusunda çiftçilere her sene yapılan tarımsal destek ödemeleri yeni sene ile beraber Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 25 Mart 2022 Cuma günü itibariyle hak sahibi olan çiftçilerin hesaplarına yatırılmaya başladı. 2022 senesi ile yapılan tarımsal destekler yeni sene ile beraber resmî gazete üzerinde yayınlanmıştır. Bu karar ile birlikte çiftçilere 18 farklı destekleme kalemi başlığı altında üretim yapılacak olan desteklemelere ilişkin olarak resmî gazetede belirtilen tarihte yaracaktır.
Tüm karar ve tebliğler 2022 senesinde ödenecek olan desteklemenin tutarları, uygulama takvim ve başvuru dilekçeleri, destekleme talep formu, taahhütname gibi çiftçiler için tüm ek belgelerde yayınlanmıştır. Tarım destekleri ne zaman ödenecek konusunda tarımsal ve hayvancılık adına 2022 senesi ile yapılacak olan destekleme ödemelerinde tüm tarımsal ve hayvansal ürünlerle alakalı olarak yapılan destekler her sene yatmaktadır.
Tarımsal Destek Ödemeleri Nereden Kontrol Edilir?
Tarımsal destekler bakıldığı zaman Tarım ve Orman Bakanı olan Kirişçi yapılan destek ödemeleri konusunda hesabınız üzerinden veya e-devlet platformu üzerinden kontrol edilebilir. Tarım ve Orman Bakanı ile yatırılan destek ödemelerinde kimlik numarasının son hanesi olan 0, 2, 4 olanlar ile vergi kimlik numarasının son hanesi olan 0, 1, 2, 3, 5, 7, 9 olan kişilerde saat 18:00 itibaren ödemeleri yapılacaktır. Kimlik ve vergi numarasının son hanesi 6 ve 8 olanların hesaplarına ise 22 Nisan saat 18:00’den sonra destekleme ödemeleri yatacaktır. Bu saatlerde kişiler banka hesapları üzerinden rahatlıkla kontrol edebilirler.
Tarım Desteği Nedir?
Tarım desteği, her sene yapılacaktır ve bununla beraber 2022 senesinde yapılan desteklerle bitkisel üretim de destekleme yapılacak olan alanlar şu şekildedir,
- Mazot ve gübre desteği
- Yem bitkileri desteği
- Organik tarım desteği
- Sertifikalı fidan desteği
- İyi tarım uygulamaları desteği
- Bomboş arısı kullanım desteği
- Küçük aile işletmesi desteği
- Toprak analizi desteği
Gibi alanlarda, yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği uygulamalarında görev alacak olan kurum ve kuruluşların belirlenmesi ve tarımsal olan faaliyetlerde bulunan çiftçilerde toprak analiz laboratuvarlarında yapılacak olan destekleme ödemelerinde ilişkin usul ve esasları yeni tebliğinde belirlenmiştir ve herkese devletin tarim destekleri sağlanmaktadır.
Devletin Tarım Destekleri
Devletin tarım destekleri miktarları konusunda genel olarak farklılık gösterebilmektedir. Özellikle tarımsal destekler arasında mazot, gübre, sertifikalı tohum, fark ödemesi, biyolojik biyoteknik mücadele desteği, fide ve fidan üretimi, kullanım desteği, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım desteği gibi birçok alanda her sene ödemeler yapılabilmektedir. Mazot ve gübre gibi desteklere bakıldığı zaman dekar başına tutarları belirlenmiştir.
Çiftçi kayıt sisteminde yani ÇKS üzerinde dahil olan çiftçilere Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında arpa, buğday, çavdar, yulaf ve trikale için dekar başına ücretler belirlenmektedir. Devletin tarim destekleri konusunda 2022 yem bitkileri desteği ise özellikle işletme giderlerinin azaltılması adına yem bitkisi destekleri önemli adımlar arasındadır. Verilen yem bitkisi destekleri ise Ziraat Bankası aracılığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirtilen tarihlerde ödenmektedir.
Tarım Makinaları Hibe Desteği
Tarım makinaları hibe desteği bakıldığı zaman tarımsal faaliyetler için yapılan hibe desteklerinde traktörlerin yanı sıra gerekli olan birçok tarım aletinde devlet tarafından hibe desteği sağlanmaktadır. Devlet destekli olarak zeytin hasat makinaları, balya makinesi gibi tarım aletlerinin alımlarında devlet tarafından hibe desteği verilmektedir. Tarım makinelerinde hibe desteği yatırımlarında,
- Yenilebilir enerji sistemleri
- Bitkisel üretim işleme
- Çelik silo, soğuk depo
- Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği
- Birlikler için makine parkları ve tarımsal amaçlı kooperatif
- Su ürünleri yetiştiriciliği
- İpek böcek yetiştiriciliği
- El sanatları ve katma değerli ürünler
- Bilişim sistemleri ve eğitimi
- Arıcılık ve arı ürünlerine yönelik yatırımlar
Gibi makine parkları yatırımları için destek sağlanabilmektedir ve tarım makinaları hibe desteği arasında ise sekiz yaş ve altı mevcut traktörlerin elektrikli traktöre dönüşmesi, taş toplama makineleri, çayır biçme makinesi, silaj makinesi gibi makine parkları yatırımları için de desteklenebilmektedir.
Tarım Makinaları Hibe Desteği Nedir?
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım makinelerinde hibe desteği olarak KKYDP programı kapsamında kırsal kalkınma desteklerinin kapsamında tarıma dayalı olarak ekonomik yatırımların desteklenmesine ilişkin olarak resmî gazetede belirtilen tarihte belirtilen fiyatlarda hibe desteği verilmektedir. Tarım makinaları hibe desteği ile özellikle tarıma dayalı olarak ekonomik faaliyetlere yönelik yatırımlarda alınacak makine ekipman için %50 hibe desteğinin yanında makine alımlarında 302-6 makine parkları tedbir koduyla makine alımlarında %65’e kadar hibe desteği verilmektedir.
Tarım makinaları hibe desteği genellikle yüzde 50’sine hibe yolu ile destek verilecektir ve başvurular için A iş planı üzerinden müracaat edilmektedir. Hibelerde esas proje tutarı alt limiti 20 bin TL olmaktadır ve hibeye esas proje tutarı ise 600 bin TL üst limitini geçmemektedir.
2022 Tarım Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
2022 tarım desteği başvuru nasıl yapılır konusunda çiftçilerin yüzünü güldürecek olan tarımsal destek kapsamında verilecek olan destekler için Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden kayıt olunması gerekir. Eğer kaydınız varsa bu durumda mazot ve gübre desteklemesi almak istediğinizi belirten bir dilekçe yazmalı ve bu dilekçeyi Tarım İl veya İlçe Müdürlükleri üzerine teslim etmeniz gerekir. Fakat ÇKS kaydınız bulunmuyorsa sisteme kayıt olmanız gerekir.
Tarım makinaları hibe desteği ve diğer destekler için başvuruların yapılması gerekir. Dilekçelerinizi müdürlüğe teslim ettikten sonra başvurularınız onaylanırsa destekleme ödemesi almaya hak kazanırsınız ve daha sonra banka hesaplarına destekleme tutarı aktarılır. Mazot desteklemeleri ise güncel mazot fiyatının %50’si tutarında olmaktadır ve verilen desteklemeler ile beraber çiftçilerin aktif bir şekilde tarımsal faaliyetlerine devam etmesi sağlanır. Bu şekilde yapılan tarım destekleri sayesinde gereken şartların sağlanması gerekir ve tüm çiftçilere destek sağlanmaktadır.